Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priče dugovječnih parova

VIDEO Valentinovo: Zaljubljeni i nakon 80 godina braka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Valentinovo je dan kada će dugovječni parovi prisustvovati okupljanju na koje su pozvani samo oni koji svoju ljubav održavaju više od 50 godina.

Na Valentinovo se često dugovječnim parovima mlađi obraćaju s pitanjem kako su ljubav jednog prema drugome uspjeli održati tako dugo. Evo priče četiri para koji žive u SAD-i, a u braku su više od 58 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan zaljubljenih Stručnjaci odgovaraju: Što je to zapravo ljubav? Slika nije dostupna Humanitarni projekt Začudit će vas što za Valentinovo daruju u Vijetnamu...

David Shamrakov nikada neće zaboraviti trenutak kada je upoznao ženu s kojom će se oženiti. Oboje su mili mladi studenti medicine u Ukrajini. Primijetio ju je na predavanju biologije i odmah znao da joj se mora predstaviti.

'Oči su joj bile kao dijamanti', rekao je 82-godišnji Shamrakov. 'On je bio jako, jako pametan i zgodan', rekla je njegova 83-godišnja supruga Faina.

Shamrakovi su sada u braku već 58 godina, a zajednički su im interesi medicina, glazba, čitanje i kazalište i upravo oni održavaju njihovu vezu čvrstu već desetljećima, piše NBC New York.

'Ne znam u čemu je tajna, ali kada sam je upoznao prvi puta, bila je toliko ljubazna da sam se odmah zaljubio u nju. Poštujem je i znam da ne mogu učiniti nešto ako ona to neće odobriti', rekao je David koji je se sa svojom suprugom u SAD doselio 1993. godine.

Ovaj bračni par je jedan od 300 parova koji će se okupiti na Valentinovo u godišnjoj proslavi za odabrane - one koji su u braku više od 50 godina.

'Za mene je to ultimativna ljubavna priča. U doba kada se parovi često razvode, ovo pokazuje da iskrena ljubav, privrženost, komunikacija su sve što treba za doživotni brak. Dokazali su da upravo to imaju', rekao je Marty Markowitz, predsjednik Brooklyn Borougha koji je već 11 godina organizator ovog okupljanja. On će sa svojom suprugom upravo danas, na Valentinovo, obnoviti zavijete. U sretnom su braku već 13 godina.

Još jedan par koji će se pridružiti ovom okupljanju su Murray i Esther Redlitz. Oni su u braku 66 godina. 'On ima divnu osobnost, uvijek sve gleda s vedre strane. Ja sam pesimist, a on je optimist', priča 86-godišnja Esther dok drži svog supruga za ruku.

Oboje su preživjeli holokaust u Poljskoj. Upoznali su se dok su pokušavali pronaći nestale članove obitelji nakon što je ruska vojska oslobodila logore na tom području krajem Drugog svjetskog rata.

Većina članova njihove obitelji nije preživjela. 'Nismo imali nikoga', rekla je Esther, prisjećajući se kako je Murray bio jedina osoba na koju se mogla osloniti tijekom njihova putovanja kroz Poljsku i tadašnju Čehoslovačku prije nego su utočište pronašli u SAD-u. 'Ljubav koju osjećamo jedno prema drugome bit će tu dok ne umremo', dodaje 86-godišnji Murray.

Ključ uspješnog zajedničkog života

Ključ njihova dugovječnog bračnog života je, kažu, veoma jednostavan: kompromis, kompromis, kompromis.

'Morate poznati jedno drugo neko vrijeme i onda raditi kompromise. Ne budite sebični', objašnjavaju.

Najstariji par koji će posjetiti ovu zabavu su Fortuno i Maddalena Corso koji su se vjenčali u Italiji prije 72 godine. 'Sviđala mi se i vjenčali smo se', rekao je 89-godišnji Fortuno te dodaje da je ključ u dugom zajedničkom životu ljubav. 'Morate se voljeti i morate na tome raditi zajedno', zaključuje Fortuno.

>> Oni su proslavili 80. godišnjicu braka!

Da je moguće zajedno ostati i mnogo duže te cijelo to vrijeme osjećati uzajamnu ljubav pokazuje i primjer para Ann i Johna Betara koji su u braku 80 godina. Priču o njima možete pogledati u priloženom videu.

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene