Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vakula: Ovotjedne temperature najniže od kada postoje mjerenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razdoblje od 5. do 7. rujna u Hrvatskoj bilo je osjetno hladnije nego je uobičajeno u ovom dijelu godine, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Pritom je osobito odstupila najviša dnevna temperatura zraka, koja je u nekim mjestima bila i za desetak Celziusovih stupnjeva niža od prosječnih najviših vrijednosti za razdoblje od 5. do 7. rujna, rekao je načelnik Odjela za vremenske analize i prognoze Državnoga hidrometeorološkog zavoda Zoran Vakula.

Pročitajte i ovo Suludo vrijeme - 3 Suludo vrijeme Promjena vremena stigla je u Hrvatsku: Temperatura će se negdje spustiti čak za 20 stupnjeva Darijo Brzoja o vremenu u studenom - 2 Provjerite Darijo Brzoja donosi kakvo nas vrijeme očekuje za blagdan Svih svetih, ali i prognozu za cijeli studeni

Naveo je kako je, primjerice, meteorološka postaja Zagreb-Maksimir zabilježila dnevnu temperaturu zraka od 12 do 15 Celziusovih stupnjeva, što je rekordno niska najviša dnevna temperatura za taj dio godine. Tako niska temperatura u tijeku dana nije zabilježena od kada postoje mjerenja, t.j. na maksimirskoj postaji od 1949., a na gričkoj od 1861., rekao je Vakula.

Olujna, ponegdje čak i orkanska bura, koja je na Jadranu puhala prošlih dana, također je za početak rujna razmjerno rijetka pojava, a i snježni pokrivač na Zavižanu te vrhovima Kamešnice i Biokova ne događa se baš često na početku rujna, istaknuo je Vakula.

Naglašava da su hladnoća i snijeg to zanimljiviji što su došli nakon donedavno završena iznadprosječno topla ljeta koje je u Hrvatskoj bilo među pet najtoplijih od kada u nas postoje mjerenja, t.j. od 1860-ih godina, podsjetio je Vakula.

Srednja ljetna temperatura zraka bila je gotovo posvuda u Hrvatskoj od 1,5 do 3 Celziusova stupnja viša od prosječnih vrijednosti.

Službeno izvješće o ljetu 2007. ovih će dana objaviti klimatolozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda, najavio je Vakula.

Istaknuo je kako se sljedećih dana u Hrvatskoj ne će ponoviti
ovotjedna hladnoća. Temperatura zraka, i najviša i najniža dnevna, biti će bliža prosječnim vrijednostima za sredinu rujna, ali vrlo vjerojatno još malo niža od njih.

Slijedom tako velikih odstupanja temperature u prvom rujanskom tjednu te po najnovijim izračunima za sljedeća četiri tjedna srednja će mjesečna temperatura zraka za rujan vrlo vjerojatno biti prosječna, ponegdje čak i niža od nje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene