Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor sa časnim sestrama

Rat benediktinke - Petrčanci na vrhuncu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani Petrčana kod Zadra zaratili su, čini se, s časnim sestrama Benediktinkama, između ostalog, poznatima po svojevremenoj kupnji dionica Hajduka.

Zbog navodnog uznemiravanja policiji su prijavile jednog od pobunjenih mještana. Izgleda da svjedočimo vrhuncu rata na relaciji benediktinke-Petrčanci. Naime već duže vrijeme traje ova priča oko vrlo vrijednog i površinom velikog zemljišta koje je vraćeno u vlasništvo crkvi prema sporazumu s Vatikanom, o nekretninama oduzetima za vrijeme bivše države.

Pročitajte i ovo Djevojčice iz Gaze su ozlijeđene u napadu IDF-a Izvukli ih iz ruševina u Gazi "Moja sestra, moja voljena": Trenutak u kojem djevojčica prepoznaje svoju sestru slomit će vam srce Slika nije dostupna Svećenik otkazao natjecanje za miss časnih sestara

Petrčanci tvrde, a svoje tvrdnje potkrepljuju i povijesnim dokumentima još iz vremena kraljevine SHS, da su ovo zemljište Benediktinke poklonile njihovim precima, a kako u to vrijeme nije bio običaj upisivati se u zemljišne knjige, vlasništvo nikad nije prebačeno. Vrhunac sukoba dogodio se nakon što je stoljetna šuma na tom zemljištu u samo nekoliko dana potpuno uništena. Mještani Petrčana ne kriju gorčinu.

 

Na koljenima zazivao Boga da ih satre

'Pao sam ovdje na koljena i zavapio neka ih Bog satre svih, i zaplakao sam kao Jeremija prorok nad izgubljenim Jeruzalemom', rekao nam je ogorčeni Šime Gržan iz Petrčana. Gržan nezadovoljstvo nije krio ni pred popularnim vlasnicama dionica Hajduka, zbog čega je i prijavljen za uznemiravanje i pozvan na razgovor u policiju. 'Majka Časna se nije mogla javiti, jer je bila u molitvi. Javila se jedna časna druga kojoj ne znam imena, ali imala je blagi jezik i imala strpljenja da me sasluša. Rekao sam sve što mi je ležalo na srcu, sva moja muka i onda sam joj najzad rekao, primite ovo kao moju ispovijed preko telefona', priča Gržan.

Prepucavanje Petrčanaca i benediktinki traje već duže vrijeme. Razlog je zemljište čija bi se vrijednost mogla mjeriti u stotinama milijuna eura. Sestre su ga dobile zahvaljujući sporazumu o povratu imovine, no ovi ljudi tvrde da im je poklonjeno još početkom prošlog stoljeća. Iako nisu pravnici, a i vid ih slabije služi, uspjeli su doći do povijesnih dokumenata koji potvrđuju njihovu priču. Ipak, zasad samo mogu gledati kako se njihova djedovina odvozi. Benediktinke su od vanjskog svijeta odvojene zidovima samostana, a njihov odvjetnik poslovnim obvezama. Petrčani su uvjereni, kažu, da benediktinke nisu ni svjesne klupka korupcije u kojem su se našle. Forma Hajduka sada bi im trebala biti najmanji problem.

Treba još naglasiti kako ovo zemljište u vrijeme kad je, kako Petrčanci tvrde, poklonjeno njihovim precima nije bilo vrijedno. Tad su se težaci uglavnom bavili poljoprivredom i tek je razvojem turizma porasla cijena parcela uz more. Iako se još uvijek ne vodi kao građevinsko zemljište tržišna cijena kvadratnog metra prilično je visoka i stoga bi, ako se pokaže da je bilo malverzacija, ovo mogla biti jedna od najvećih zemljišnih afera u hrvatskoj povijesti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene