Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika rasprava

Linić: Rasprava o proračunu pokazuje da nema prijepora u koaliciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravu o proračunu obilježavaju replike i prozivke.

Zbog brojnih replika između oporbenih te vladajućih zastupnika i članova Vlade, za šest sati saborske rasprave svoje je stavove o Vladinom prijedlogu proračuna iznijelo tek pet od ukupno osam zastupničkih klubova koliko ih se prijavilo za raspravu, dok pedesetak zastupnika za pojedinačno izlaganje tek čekaju svoj red.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Slika nije dostupna afera fimi media Prozvani sudac odgovorio Plenkoviću pa reagirao HDZ: "To je novi zlonamjerni spin"

Igor Rađenović je u ime SDP-a istaknuo kako je aktualno, teško gospodarsko i financijsko stanje u državi pokazalo da 'ovako više ne može', da se država više ne može 'prikriveno zaduživati', što ova vlada, naglasio je, i pokazuje ovim proračunom koji SDP podupire.

>> Milanović Popijaču: Vi ste bazično ljudski nepošteni! Kosor: A Vi ste imenovali Čačića u Vladu!

'Bilo bi to neodgovorno, a mi ne želimo biti neodgovorna vlast', poručio je, prozivajući bivše, HDZ-ove vlasti da su trošile ono što država nije zaradila, a što, upozorio je, ove, iduće i sljedećih godina sada dolazi na naplatu. 'Umjesto da se investiralo, mi sada vraćamo dugove', naglasio je Rađenović, koji je HDZ prozvao i za brojne afere, čije se posljedice, rekao je, osjete i u državnom proračunu.

'Građani su plaćali i razne Fimi medije, kamione, tunele i tko zna što još, sve to dolazi na naplatu kroz proračun. Neki će bivši dužnosnici to platiti zatvorom, ali to neće pomoći proračunu', poručio je.

HDSSB protiv proračuna

Dinko Burić naglasio je kako je predloženi proračun neprihvatljiv za HDSSB, kako zbog odnosa prema interesima Slavonije i Baranje, tako i prema općim, nacionalnim interesima.

Upozorio je da se u zadnja dva proračuna, ovogodišnjim i ovim predloženim, poljoprivredi kao strateškoj grani Slavonije i Baranje uzima milijardu kuna (558 milijuna proračunom za 2012. i 482 milijuna u prijedlogu za 2013. godinu), zbog čega u HDSSB-u, istaknuo je, sumnjaju da je na djelu sustavno uništavanje slavonskog sela i poljoprivrede. 'Srezati poljoprivredu za više od milijardu kuna to Slavoniji i Baranji nanosi štetu kao svim elementarnim nepogodama zajedno', poručio je Burić, najavivši da će HDSSB podnijeti tek minimalan broj amandmana na proračun, samo one nužne za slavonske projekte. Istaknuo je kako će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, zbog svega navedenog, ostati upamćen kao 'grobar slavonske poljoprivrede i slavonskog sela'.

Milanović: Nećemo iznevjeriti nikoga

Premijer Zoran Milanović naglasio je kako Vlada neće iznevjeriti nikoga, niti dopustiti propast sela, ali i naglasio kako će 'utakmicu izgubiti oni koji se ne prilagode'. 'Manje je za poticaje, ali neusporedivo je više za ruralni razvoj, a to znači kvalitetu života na selu. Ova priča drži vodu, vjerujte', poručio je HDSSB-ovcima, koje je pozvao da poljoprivrednicima na svom području pomognu u prilagodbi novoj politici - ne više po principu 'novac u ruke bez ikakve kontrole'.

Zoran Vinković (HDSSB) premijera je upitao je li proračun usuglašen s koalicijskim partnerima, s obzirom na razmimoilaženja između SDP-a i HNS-a oko zakona o porezu na nekretnine. Milanović mu je odgovorio kako je oko proračuna sve usklađeno, a da će rasprava o navedenom zakonu trajati mjesecima jer je riječ o važnoj stvari, posebno za lokalnu samoupravu.

Porez na nekretnine

Davor Ivo Stier (HDZ) upozorio je da Vlada u proračunu nije predvidjela učinke poreza na nekretnine, te također upitao je li proračun usuglašen s HNS-om. Odgovorio mu je ministar financija Slavko Linić, istaknuvši da će se taj porez razmatrati u iduća četiri mjeseca, te poručio HDZ-u kako mu neće proći pokušaji da posvađa SDP i HNS. 'Mi smo ozbiljni ljudi i čekaju nas ozbiljni poslovi', naglasio je Linić, najavivši da će navedeni zakon biti detaljno objašnjen javnosti.

Vidjet ćemo što će biti, komentirao je Damir Kajin projekcije Vlade da se u idućoj godini očekuje gospodarski rast od 1,8 posto, te najavio potporu IDS-a predloženom proračunu. 'Ako se dogodi takav jedan rast onda smo doslovce spašeni', poručio je Kajin.

SDSS za proračun

Mile Horvat najavio je potporu SDSS-a predloženom proračunu, napominjući kako je čak dvije trećine proračuna zadana kategorija te da je stoga proračun 'realnost mogućeg'. 'To je to čime raspolažemo, to je to koliko planiramo zaraditi i potrošiti', poručio je. Željko Reiner (HDZ) u replici je zamjerio Vladi drastično smanjenje proračunskih izdvajanja za znanost, na što mu je ministar financija Slavko Linić odgovorio kako je konačno došlo vrijeme za reformu sustava financiranja znanosti. 'Vi ste znanstvenik, ja sam primitivac ekonomskog zvanja', poručio je Reineru, ističući da je znanstvena zajednica trebala prednjačiti u iniciranju reformi, što nažalost nije slučaj.

Linić: Rasprava o proračunu pokazuje da nema prijepora u koaliciji

Današnja saborska rasprava o proračunu za 2013. pokazala je da nema prijepora unutar vladajuće koalicije, izjavio je večeras ministar financija Slavko Linić, nakon što je prijedlog proračuna podupro i SDP-ov najveći koalicijski partner HNS. "Proračun i rasprava pokazuju da prijepora nema, a proračun je taj koji pokazuje slogu ili neslogu u vladajućoj koaliciji", rekao je Linić novinarima u Saboru.

Novinare je zanimalo jesu li izglađene nesuglasice vezane uz uvođenje poreza na nekretnine. "Kao što vidite iz današnje raspre o proračunu, nesuglasica nema. Imamo različite pristupe, različita razmišljanja i imamo četiri mjeseca vremena da raspravimo svaki detalj zakona. Uvjete i vrijeme u kojima mislimo da bi ga trebalo primijeniti možemo itekako ekonomski elaborirati i odlučiti se za ili protiv", rekao je Linić. Dodao je da će se u javnoj raspravi o porezu iskristalizirati stavovi partnera te da to neće utjecati na odnose u koaliciji.

Komentirajući izjave nekih HNS-ovih dužnosnika da je prvotno bio planiran porez na imovinu, a ne na nekretnine, Linić je odgovorio da se kroz javnu raspravu može razgovarati i o oporezivanju kamata i umjetnina. Četiri mjeseca dovoljno je da i u tom dijelu napravimo promjene, ali moraju vrlo jasno reći žele li da to učinimo, a mi ćemo pokušati i u rasprama objasniti zašto mislimo da sada to nije prihvatljivo", rekao je.

Na pitanje je li spreman odustati od nekih vidova novog poreza, ako se pokaže potrebnim, Linić je odgovorio da model usuglašavanja to podrazumijeva. Podsjetio je da je Vlada, zbog primjedbi HUP-a, odustala i od dijela rješenja u zakonu o financijskom posredovanju. "Usuglašavanje služi tome da zajednički popravimo prijedloge koji su pred nama i svatko je dobrodošao", naglasio je Linić. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene