Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Slavko Linić odgovarao je na pitanja koja su mu građani postavili na Twitteru i Facebooku. Vlada je danas objavila njegove odgovore.


Bepina Beti Klještić: Fiskalne blagajne. Tko će napraviti software, koliko će on koštati poduzetnika te koliki će biti troškovi instalacije i održavanja?

Vezani članci Slika nije dostupna I ona je na društvenim mrežama na sebe navukla gnjev kao Justine Sacco Slika nije dostupna TISUĆE LAŽNIH AGENCIJA Nude putovanja kruzerima, a iza njih se krije mračna istina

Linić: U RH, softver kompletno je vlasništvo Porezne uprave, sve troškove softvera i glavnog računala snosi Porezna uprava. Jedini trošak korisnika ili poreznih obveznika je računalo, priključak na softver i akreditacija koju će platiti oko 100 kuna.

>> Milanović: Trebamo sjesti i razgovarati

Filip Filipovic: Gdje vi vidite Hrvatsku za 5 ili 10 godina?

Linić: Kad govorimo o budućnosti Hrvatske, Vlada se bori za nova radna mjesta, za što veće investicije i gospodarski rast u investicijama. To znači da vidim Hrvatsku kao zemlju koja će imati veći broj hidroelektrana, termoelektrana, obadvije rafinerije, bušotine na Jadranu, puno alternativnih izvora. Imat će vjetroelektrane, što više solarnih elektrana, a to znači da više nećemo uvoziti energiju. Ali isto tako, masu hotela, novih hotelskih kapaciteta, puno turista koji neće dolaziti samo ljeti. Poljoprivredu koja će barem 80% našeg poljoprivrednog zemljišta staviti pod kulturu, a sve će to konzumirati naš turizam, naši građani, a to znači mali uvoz hrane. I naravno, broj zaposlenih blizu milijun i 600 tisuća, a broj nezaposlenih oko 100 tisuća, dakle preko 200 tisuća manje nego sada. To znači siguran posao, plaću i skroman život. Ipak smo zemlja koja će još dugo biti veliki dužnik i odgovorna prema dužnicima.

Perica Radić: Imate li kakvih drugih mjera za pokretanje gospodarstva umjesto uvođenja novih poreza?

Linić: Građani Hrvatske moraju shvatiti: nema povećanja poreza, mi nismo povećavali porez. PDV je povezan za dva indeksna poena, ali u isto vrijeme smanjen zdravstveni doprinos na njihove plaće, što znači konkurentska moć hrvatskog gospodarstva je veća, šansa za veći broj radnih mjesta. Isto tako, nastojat ćemo i u buduće da doprinos zdravstva iz plaća bude smanjen sa 13 na 7 posto. Mi se borimo za to da plaće mogu rasti jer se doprinosi smanjuju. Također, naš cilj je smanjiti doprinose koje sada plaćamo, a zovu se prirezi, koji također idu na plaće. Politika plaća je umanjiti doprinose, umanjiti davanja i to je razlog da konsolidiramo naša primanja kroz porez na nekretnine i jednokratno povećanje PDV-a. Znači, nema povećanja, postoji zamjena. Zašto zamjena? Jer želimo radna mjesta, želimo biti konkurentni.

Milan Descartes: Poštovani ministre, zašto javnost nije upoznata s radom Odbora za fiskalnu politiku? Posljednje javno dostupno izvješće je iz veljače 2012. Hoće li se ovlasti njegovih članova povećati u narednom razdoblju, što je preporučila i Misija MMF-a?

Linić: Prijedlog MMF-a je i prihvaćen, a to znači da oni više neće biti pri Ministarstvu financija, pa je u ovom trenutku u izradi zakon gdje će fiskalni odbor biti dio Hrvatskog Sabora, dio Odbora za financije, dakle daleko od izvršne vlasti, pa će se možda njihov rad malo više vidjeti, odnosno biti više prisutan u javnosti.

Nevenko Filipek: Zar je sve što postoji od poreza u Europi i svijetu ispravno? Kad ćete prestati bit marionete idiota iz MMF-a?

Linić: Ne, jednostavno u Hrvatskoj Vladi postoje stručnjaci koji su svjesni da smo mi socijalizam napustili. To znači da mi naše društvo, naš porezni sustav moramo prilagoditi tržišnoj ekonomiji. To znači da komunalna naknada, koja je govorila o tome da građani plaćaju na nekretnine neku vrstu parafiskalnog nameta, po kvadratu i po lokaciji, mi ga pretvaramo jasan i nedvosmislen porez po vrijednosti. To je jasna poruka iz Vlade da znamo što treba raditi i da sustav prilagođavamo imovini, odnosno bogatstvu po osnovi imovine.

Vlatka Jović: Kada ćete prodati i te skupe aute i početi se voziti busom na posao kao i svi ljudi i tako napuniti proračun?

Linić: Moram reći da se vozim u starom autu, a često se znam voziti i u autobusu. Mnogi od nas dolaze i pješke i autobusom na posao.

Goran Orlić: Zašto vlastite plaće ne snizite na razinu prosječne plaće u RH?

Linić: Evidentno je, kada se uspoređujemo s našim plaćama, barem ministri, te plaće su sasvim prihvatljive u odnosu na prosjek plaće.Ostaje pitanje dali netko želi da budemo demagozi i da svi u Hrvatskoj imamo istu plaću. Odgovor je da se ova Vlada ne bavi takvim politika i porukama, jer tada bi svi u Hrvatskoj ima plaću od pet tisuća kuna. To nije moguće.

@kucilooro @VladaRH @Friedrich69: Možete li pitati ministra koji je kriterij da se nekoga proglasi bogatim?

Linić: Bogatim mi ne proglašavamo samo onoga tko ima visoku plaću, nego i onoga tko ima puno imovine i nekretnina, tko ima automobile i jahte. Onda se zna vrlo jasno tko su ti s nešto većim primanjima plaćaju 40% poreza na dohodak, plaćaju poreze na jahte, skupe automobile. Sada vrlo jasno kažemo da tko ima puno nekretnina, plaćat će porez na nekretnine

Bose Anakin: Lojko Hoćete li Vi plaćati porez i na svoje nekretnine?

Linić: Ja sam inače osoba koja za sebe znam reći da sam se dobro udala iz razloga što imam bogatu supruga koja ima 2 stana i trećinu kuće i plaćat ćemo poreze s obzirom da ne živimo u kući.

Predrag Strbac: Zašto nije uveden porez na ukupnu imovinu?@KapitalacTwitt @VladaRH Prisilit ćete jedne da se odreknu imovine kako bi se drugi domogli imovine. Što je tu pravedno? #porezNN @KapitalacTwitt @VladaRH Nema ništa socijalnog u tome da itko zbog #porezNN ostane bez svoje nekretnine, bez obzira koja mu je u nizu, i da ga kažnjavate.

Linić: Vrlo jasno, oporezovana je skoro sva imovina građana Hrvatske, s ovim zadnjim zakonom imamo transparentan sustav koji govori o porezu na nekretnine, ali imamo i porez na automobile, jahte, u prometu nekretnina i pokretnina. Ono što nismo do sada oporezivali je kamata na štednju i umjetnička blaga (slike, skulpture itd.), to je nešto što još uvijek razrađujemo i ocjenjujemo bili bi bilo pametno oporezivati. Poruka, i po tom materijalnom bogatstvu oporezujemo građane. Ono što je novina je da oporezujemo po vrijednosti. Tu je pravednost, a ne po kvadratu ili kubikaži - po vrijednosti.

Toni Furlan: Hoće li se porez na nekretnine plaćati mjesečno ili godišnje?

Linić: Porez na nekretnine se plaća mjesečno, a obračun je godišnji.

Marina Devald Vukušić: Hoće li se plaćati porez i na nekretninu u kojoj živimo? Ako je tako, da li otpada komunalna naknada? @kapitalacTwitt @VladaRH A da ukinete komunalnu naknadu i NE uvedete porez na nekretnine? I nema više potrebe za opravdanjima! #porezNN

Linić: Da, porez na nekretnine znači da se trenutno ukida komunalna naknada i porez na vikendice. Što znači da porez na nekretnine, ako živimo u njoj, će biti približno kao i komunalna naknada, ali će biti rezultat oporezivanja po vrijednosti, a ne po metru kvadratnom i lokaciji. To je nešto što sigurno neće biti veće nego komunalna naknada, ako živimo u nekretnine. Ako govorimo o vikendici, ona će imati nešto veće oporezivanje, ali taj porez na vikendicu bit će opet isti kao i do sada kolika je bila komunalna naknada i porez na vikendicu. Veći porezi će biti ako je prazan stan, ako ga ne koristimo ni za podstanare, ni za obitelj. Tada ćemo platiti 1,5% od vrijednosti nekretnine.

@barbaraslade @VladaRH: Zar neće troškovi biti veći, ako sad komunalije plaćamo cca 750 kuna, a po novom porezu davali bismo 1.500 kuna godišnje? #PorezNN

Linić: Ne, nije istina. Davat ćete isto kao i komunalnu naknadu, od 400 do 700 kuna, a važeći prema vrijednosti objekta. Prema tome, nećete plaćati više.

@KapitalacTwitt: Ako se nekretnina ne koristi to je problem vlasnika.Zašto ga dodatno kažnjavate najvišom poreznom stopom? @VladaRH #porezNN

Linić: Vlasništvo znači i odgovornosti. Izgraditi nekretninu znači da vaš grad, vaša općina, morala izgraditi i pristupnu cestu, kanalizaciju, dovesti struju, vodu i sl. Sva infrastruktura mora biti tu da bi taj stan bio stan, a to je onda odgovornost. Sve to treba plaćati, a ne da se to ne koristi. Prema tome, dužni ste platiti porez, ako ne znate to staviti u funkciju. Treba pronaći podstanara ili obitelj koja će stanovati tamo.

Ivana Mošnička Matijević: Na koji način će se ostvarivati olakšice?

Linić: Na način da građanin pošalje svoje podatke u Poreznu upravu i to se registrira.

Luka Rakamaric: Ukoliko sam dobro shvatio, na najam će biti olakšice od 70-85%? Da li se što mijenja ako stan unajmljuje pravna, a ne fizička osoba?

Linić: Opet malo grešaka, vrlo jasna poruka: ako se stan iznajmljuje, onda se plaća isti porez kao da stanujete. Dakle, oslobođenje od 88% - 95%. Nema razlike i neovisno dali je to fizička osoba ili pravna osoba. Uvijek za stan stavljen u funkciju ogromna su oslobođenja.

Radoslav Gacinovic: Pozdrav. Imam konkretno pitanje. Hoće li ljudima koji iznajmljuju i sada plaćaju cca. 10% mjesečno na vrijednost najamnine u vidu poreza, uz novi, postojeći porez, ostati i taj porez, ili se on ukida stupanjem na snagu poreza na nekretnine?

Linić: Porez na najam ostaje isti, ali zato je porez na nekretnine isti kao da i stanujete u stanu. Prema tome, u biti se ništa neće promijeniti.

Ana Glavina-Gladović: Supruga živi sa suprugom u njegovoj jedinoj nekretnini, a u njenoj jedinoj nekretnini žive njeni roditelji. Kakav je status njene nekretnine?

Linić: Vrlo jasna poruka, ako se stanuje u nekretninama i ako su to roditelji vlasnika, ako su to djeca vlasnika, onda se uvijek plaća sa najvećim oslobođenja, kao što je dosada bila komunalna naknada.Vlasnik može imati i 3-4 nekretnine i ako su njima roditelji i djeca u stalnom korištenju nekretnina, tog trenutka ta nekretnina ima isti status kao i ona u kojoj oni stanuju. Plaća se s velikim oslobođenjem, od 88% do 95%, a to je onda kao i komunalna naknada.

Boris Škoti: Kako će se plaćati porez na nekretnine ako je suprug prijavljen na adresi stana A, a supruga na adresi stana B, a oba stana se vode na jedno od njih?

Linić: U današnje doba digitalizacije i automatskog prikupljanja podatka, bračni par može biti samo na jednoj adresi i samo jedna adresa će se voditi kao stan u korištenju i tu će biti visoki stupanj oslobođenja, a drugi stan se smatra prazan ili povremeno korišten i tada će se imati nešto manje oslobođenja od 70% do 85%. Za treći stan plaća se puni porez.

Marina Ladavac Sertić: Što je s nekretninama koje nisu podobne za stanovanje?Valerija Dešković Mirosav Armani Što sa starom naslijeđenom kućom koju ne možemo u narednim godinama urediti pa samim tim niti iznajmiti, a normalno da ne želimo ni prodati jer ima svoju emocionalnu vrijednost?

Linić: Jasno, u takvim objektima vrijednost je zaista minimalna, pa vjerujem i da puni porez od 1,5% je nešto što ne bi trebalo zabrinjavati vlasnike. Moram priznati da moji roditelji su iz, rekao bih, velikih obitelji, dobrim dijelom posvađani, nekretnine nisu podijeljene, a to su nažalost ruševine. Vlasnici, prema tome i moji roditelji, plaćat će puni iznos, ali vrijednost je mala. Mislim da takve ljude ipak treba potaknuti da se imovina mora urediti, mora održavati, mora staviti u funkciju. Moramo biti odgovorni prema svojoj imovini.

@Panonski @VladaRH: Što je s nekretninama koje služe za iznajmljivanje apartmana turistima?

Linić: Kod takvih nekretnina, ako su cijelu godinu iskorištene onda je najveće oslobođenje (88% - 95%), ako je samo za vrijeme sezone, onda su to paušalisti i onda je manje oslobođenje (70%- 85%), dakle kao druga nekretnina.

@anominan @VladaRH: kako mislite riješiti porez na kuću-vikendicu na rivi? Npr. na Visu koja vrijedi 300.000€, što znači 6.000€ godišnje poreza?

Linić: Uvijek je osnovno: dali se živi u njoj, ako se živi - visoko oslobođenje. Ako se povremeno živi - nešto manje oslobođenje. Ako vikendica stoji kao ukras - puni porez od 1,5%.

Franko Ljubenkov: Vlasnik sam stana od 60 kvadrata u Splitu, stan vrijedi 120 000 eura i živim u njemu. Koliko ću godišnje platiti poreza na nekretninu? Hoće li se plaćati godišnje ili mjesečno, na rate?

Linić: Visoko oslobođenje od 88% do 95% odabrat će gradska uprava Splita koja će vam dati oslobođenje u tom dijelu, ali nema dvojbe da ćete biti vrlo blizu komunalne naknade koju plaćate sada.

Friedrich691 @VladaRH: Zanima me kriterij lokacije: zar će isti biti za stračaru na Pantovčaku i vilu? #porezNN

Linić: Porez na nekretnine se utvrđuje po vrijednosti, vrijednost je ta koja kuću i stan bitno razlikuje. Mogu imati slične kvadrate, ali evidentno da kuća s okućnicom ima daleko veću vrijednost i da će oni plaćati veće poreze, nego što je to za stan. S time da uvijek napominjemo da je politika Vlade bila da se 30% vrijednosti umanji kao osnovica iz razloga što uvijek smatramo da to služi građanima za ulaganje, uređenje i održavanje pojedinog prostora.

Ivan Kozlik: Hoće li se povećati subvencije za uređenje postojećih(starijih) građevina konkretno na način da vlasnici/ulagači budu oslobođeni plaćanja #porezNN određeno vrijeme?

Linić: Neće biti takvih subvencija iz razloga što je to obveza vlasnika, ali ponavljamo: porezi su uvijek obračunati na 30% umanjene vrijednosti, dakle doživotno ćete imati osnovicu do 30% manju, upravo da biste mogli svojim sredstvima ulagati i da vas u tom dijelu porezno ne opterećujemo.

Ovo je samo dio pitanja koje su Twitteraši i korisnici Facebooka postavili ministru Liniću, a sva možete pogledati u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook