Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je početkom kolovoza najavila seriju ozbiljnih reformi koje bi trebale stvoriti pretpostavke za rast, no situacija je trenutno jako loša... Toliko loša da analitičari predviđaju pad gospodarstva u drugom tromjesečju od čak 2 i pol posto.


'Ove godine bi uspjeh bio nula, ali vjerojatno neće biti ni toliko, vjerojatno ćemo imati blagi gospodarski pad', rekao je premijer Milanović. Prije 20-ak dana ministar financija bio je nešto optimističniji. 'Ocjenjujemo da je bitka za postizanje nultog rasta nešto što možemo ostvariti', rekao je.

Vezani članci Epiemiolog, kafić i premijer Andrej Plenković Što će biti u paketu pomoći za ugrožene djelatnosti? Iz Udruženja ugostitelja Zagreba poručili: ''Nije to dan D samo za ugostitelje, to je za sve djelatnosti'' Zvonimir Frka-Petešić Frka-Petešić o državnom tajniku koji je kršio mjere pa vrijeđao policajce u kafiću: "Osuđujemo taj događaj, Vlada će se sutra o tome očitovati"

Vlada je mandat počela s čvrstim stavom da će godinu završiti s rastom gospodarstva od 0,8 posto. Početkom kolovoza zacrtane su smjernice sa stagnacijom od nula posto u ovoj godini dok je premijer u jučerašnjem intervjuu spustio prognozu ispod nule. Oporba ih zbog toga proziva.

'Pa evo dobro se sjećamo da je u predizbornoj kampanji Kukuriku koalicija predvođena SDP-om davala čvrsta obećanja hrvatskim biračima da će pored ostalog biti i rasta gospodarskog u njihovom mandatu', poručuju iz HDZ-a.

>> Milanović Bagi: 'Ajmo se kladit', idemo se kladit' u čast!

Analitičari za sredinu godine, za koju će se uskoro znati i službeni rezultati vjerojatnog pada, nemaju dobre prognoze. 'Ne bi nas trebalo iznenaditi ako bi BDP u drugom tromjesečju pa za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kada govorimo o reformama one prvenstveno moraju biti usmjerene prema poboljšanju poslovne klime u Hrvatskoj i prema jačanju privatnog sektora', zaključio je Zdeslav Šantić.

Sezona će malo ublažiti pad, no sada je jasno da je pred Hrvatskom četvrta za redom recesijska godina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.