Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O IZBORIMA, EUROSONGU...

Plenković o Vijeću za obranu: "Milanoviću smo poslali ponudu s dva termina, a očito je da se želi ukrcati u vlak suodlučivanja o nabavci aviona"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Premijer Plenković komentirao je zahtjev predsjednika Zorana Milanovića da se sazove sjednica Vijeća za obranu, te ga ponovno nazvao prevarantom.

Javnosti se obratio premijer Andrej Plenković nakon sastanka užeg kabineta Vlade. Komentirao je nabavku borbenih aviona i zahtjev predsjednika Zorana Milanovića, da se sazove sjednica Vijeća za obranu. Plenković je Milanoviću predložio dva termina, sutra ili prekosutra i ponovno ga nazvao prevarantom. Uz to, optužio je predsjednika da se želi ukrcati u vlak suoodlučivanja o nabavci aviona. 

"Vlada cijelo ovo vrijeme radi na analizi svih ponuda, rada Povjerenstva, jučer smo imali jedno predstavljanje ponuda užem krugu ministara i s obzirom na dopis predsjednika Milanovića, ja sam mu odgovorio danas, poslali smo mu ponudu za dva termina, sutra ili prekosutra ujutro, tako da se sastane to tijelo koje je savjetodavno, koje nema nikakvu ulogu u donošenju odluke i nadam se da će se to riješiti", izjavio je Plenković nakon sjednice užeg kabineta Vlade. 

Na pitanje hoće li se 28. lipnja donijeti politička odluka o nabavci aviona, premijer je odgovorio: "Ovaj proces je izrazito složen, vrlo kompleksan, stručno zahtjevan, a predsjednik se želi ukrcati u taj vlak suodlučivanja", kazao je premijer koji je podsjetio da je predsjednik Milanović odbio imenovati svog predstavnika u povjerenstvo za nabavu zrakoplova. 

Prepucavanje ili ponašanje bez presedana?

Upitan hoće li sjednica Vijeća za obranu biti prilika da razgovara s predsjednikom Milanovićem i o osobnom sukobu, Plenković je rekao da to neće biti tema sastanka.

"Nećemo se razgovarati preko vas, pogotovo se nećemo razgovarati preko onih koji nastoje banalizirati tu temu na nekakva prepucavanja. Vi imate prevaranta koji vrijeđa cijelu političku scenu, a mnogi analitičari svode to na prepucavanja. To nije prepucavanje između nas dvojice, to je ponašanje bez presedana prema nizu aktera na hrvatskoj političkoj sceni i to je ta ključna razlika", kazao je. 

Osvrnuo se i na izborni rezultat Filipovića rekavši kako je šteta što nije dobio veću potporu. Na pitanje je li moguće da postane ministar, premijer je rekao: "Ne znam od kuda ta tema sada, on je sjajan političar, on ima veliku perspektivu". 

"Tetošenje Možemo!"

O izbornom uspjehu Možemo!, kaže: "Ovi glasovi Zagrepčana su obračun s nasljeđem bivšeg gradonačelnika, tu nema nikakve sumnje. Ovi izbori su i totalna propast SDP-a, a mediji su dali ogromnu podršku stranci Možemo!. Ne sjećam se da je ikada ijedna opcija u Hrvatskoj imala tetošenje kao Možemo!, to još nije viđeno, ali to je ok, nemam ništa protiv, ali i to je pridonijelo onome što smo vidjeli u nedjelju. To je sve istina i većina ljudi to vidi", uvjeren je premijer. 

Komentirao je i najavu o slobodi kretanja za cijepljene unutar EU.  "Taj proces ne ide tako lako, ali namjera je da u ponedjeljak i utorak o tome razgovaramo u Bruxelllesu i intencija je da bude što prije", istaknuo je. 

Hrvatska još uvijek nije u prosjeku EU po broju cijepljenih osoba. Premijer je uvjeren da ćemo do kraja lipnja dostići željenu brojku. 

"Apeliram na sve da se cijepe, ambicija je doći na 50, do 55 posto odrasle populacije. Ne znam što bi se to trebalo dogoditi da za 40 do 42 dana ne dođemo do toga, to se može izvesti bez problema, cjepiva ima dovoljno", kaže. 

Poruka biračima u Zagrebu

Ponovo se osvrnuo na lokalne izbore, rekavši da je HDZ apsolutni pobjednik. Upitan je li zabrinut zbog stanja u nekim županijama, poput Vukovarsko-srijemske i Šibensko-kninske, Plenković je rekao: "Mi smo na prošlim izborima imali izravno izabrani 12 župana i jednog koji je bio partner. Mi smo ovaj puta za dlaku izabrali ponovno njih šestero", rekao je Plenković, dodavši da je moguće da HDZ na kraju drugog kruga ima čak i bolji rezultat u odnosu na prošle lokalne izbore.

Upitan što će poručiti biračima, koga da zaokruže u drugom krugu u Zagrebu, Plenković je podsjetio na Škorinu izjavu nakon parlamentarnih izbora da se ne glasa za HDZ i da se poništi listić. 

"Biračima je tada rekao nemojte glasati za Kolindu-Grabar Kitarović. Vi križanjem listića pomažete Milanoviću. To je činjenica. Isto je napravio Most, rekli su da se križaju listići. Važno je da građani vide razliku između ozbiljnih stranaka, koje razumiju dugoročne procese, a to je HDZ, i njih. Mi nikada nećemo nikome savjetovati u vezi izbora, a izbori su jedini način kako građani direktno svojom voljom utječu na procese u državi, da im kažemo da križaju ili ponište listić. To nećete čuti niti od mene niti od HDZ-a", rekao je Plenković.

"Naš je stav da pozovemo sve građane da temeljem svoje procjene, svoje savjesti odluče kome će dati povjerenje u drugom krugu", napomenuo je. 

O Eurosongu: "Imala je sjajnu pjesmu"

Plenković je komentirao i Eurosong. 

"Ja sam Albinu podržao prije glasanja. Jako mi se svidjela kao pjevačica i mislim da je imala sjajnu pjesmu. Sustav glasovanja je telefonski i preko poruka. Sve se svelo na blokovsku podjelu, ili na više glasova u mnogoljudnijim zemljama, to je po meni šteta, naravno da smo pristrani...ali imali smo jednu od tri najbolje pjesme u polufinalu. Nezgodno je da se to nije reflektiralo u glasovima, ali to ne znači da ne možemo slušati pjesmu i veseliti se njezinoj karijeri", poručio je premijer. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene