Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzgajivači kunića

Zemlja sreće za kuniće nalazi se u Zagrebu, za objede jedu sjeno i voće a preko dana slušaju domaću muziku

Uzgajivačica kunića Renata Maurović (Foto: Dnevnik.hr)
Uzgajivačica kunića Renata Maurović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Željko Maurović (Foto: Dnevnik.hr) Željko Maurović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bebe kunići (Foto: Dnevnik.hr) Bebe kunići (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Uzgajivačica kunića Renata Maurović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Svi znamo da je jedan od glavnih uskrsnih simbola zec ili kunić, a mnogi roditelji kupuju ih svojoj djeci povodom ovog blagdana. Iza njihova uzgoja vrti se i velik posao, a mi smo zavirili u jednu od uzgajivačnica.

Džoker, Repka, Grga, Čađa i Piko samo su neka od imena koja možete pronaći u uzgajivačnici kunića Renate Maurović. Jedna od prostorija broji 120 kunića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

Renata ih uzgaja posljednjih 25 godina. Vrlo su isplativi jer daju od 6 do 8 legla na godinu. "Žive dugo, preko 10 godina. Svakodnevno su veselje, radost, ali nemojmo zaboraviti i odgovornost", naglašava Maurović.

Prodaje ih kao kućne ljubimce, u vrijeme Uskrsa potražnja je posebno povećana. "Ne može se živjeti samo od uzgoja kunića, mi da nemamo dodatne poslove, proizvodnju u svojoj firmi, od ovoga bi jako teško živjeli. Ali istina je da oni pokriju svoje troškove s leglima koje daju, plate sami sebi hranu", kaže Maurović.

Uzgajivačica kunića Renata Maurović (Foto: Dnevnik.hr) Bebe kunići (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Doručkuju sijeno, večeraju voće, a tijekom dana im valsnica pušta muziku. I to domaću jer je primjetila da im to dobro odgovara.

Ako jednog od njih želite za kućnog ljubimca, za njega ćete morati izdvojiti od 100 do 150 kuna. Uzdržavanje je prilično jednostavno, dvaput dnevno ga treba nahraniti i naravno pružati mu puno ljubavi

Osim kunića, Renata i njezin suprug Željko strastveni su ljubitelji ptica. U svom dvorištu u Zagrebu imaju ih na stotine. "Stvorili smo uvjete pticama slične koje imaju u prirodi, mogu se kupat kad hoće, imaju materijala za radit gnijezda, i imaju puno prostora za letenje", rekao je Željko Maurović.

Uzgajivačica kunića Renata Maurović (Foto: Dnevnik.hr) Željko Maurović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Renata i Željko su među 5000 uzgajivača kunića u Hrvatskoj. Postoji desetak vrsta, a najčešći kućni ljubimci su upravo ovakvi, patuljasti, kunići.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene