Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNA IZVANREDNA SJEDNICA

Napeto u Saboru: I lijeva i desna zastupnica sukobile se s premijerom - ''Nazvao me bezobraznom'', ''Omalovažava me''

Uz stroge epidemiološke mjere, Hrvatski sabor počeo je dvotjednu izvanrednu sjednicu čije je sazivanje zatražila Vlada kako bi Sabor čim prije donio zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Na početku sjednice prisegnuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji je prošli put bio spriječen zbog koronavirusa.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

Na početku sjednice oporbeni su klubovi zatražili stanku. Peđa Grbin (SDP) ocijenio je da je Zakon neambiciozan, a Anka Mrak Taritaš (GLAS) da je sklepan. Marija Selak Raspudić (Most) rekla je da su zastupnici desetkovani ''zbog navodnih epidemioloških mjera''. ''Još ste nam skratili vrijeme za govor uime kluba, napola ste nam začepili usta'', poručila je.

Te je optužbe odbacio šef Sabora Gordan Jandroković i podsjetio da je odluka Predsjedništva bila jednoglasna te da je jedini cilj da Sabor što normalnije funkcionira. ''To ne činimo iz obijesti ili hira nego zbog zaštite zdravlja'', rekao je.

Stanku su zatražili i Suverenisti. Miroslav Škoro (Domovinski pokret) najavio je niz amandmana na Zakon o obnovi. I Klub HDZ-a zatražio je stanku kako bi, rekao je Domagoj Ivan Milošević, potvrdili da su pripremili dobar zakon. ''Tražim stanku tek toliko, budući da su i drugi kako bi iskoristili vrijeme da govore o Zakonu o obnovi'', rekao je Tomislav Tomašević iz lijevo-zelene koalicije. I IDS se pridružio zahtjevu za stankom.

Zakon o obnovi

Premijer Andrej Plenković predstavio je Zakon o obnovi koji regulira gradnju srušenih kuća i stambeno zbrinjavanje ljudi koji su ostali bez domova u najrazornijem potresu u posljednjih 100 godina.

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa. Sufinanciranja obnove u iznosu od 20 posto bit će oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio 4000 kuna, te oni koji na dan potresa nisu imali imovinu vrjedniju od 200.000 kuna. Konstrukcijska obnova u potpunosti će se financirati invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

Napeto zbog pravila

Predsjednik Sabora Jandroković podsjetio je da svi zastupnici mogu sudjelovati u pojedinačnoj raspravi, ali pravo na replike imaju samo oni koji su trenutačno u Sabornici. ''Tako smo se dogovorili. Nije ovo moj hir nego to činimo da zaštitimo zdravlje'', objasnio je. Prigovorio je livo-zelenom bloku da krše pravila. ''Četvero vas je ovdje, a smije biti dvoje. Molim vas da se držite pravila kao i svi ostali'', rekao je. Zastupnica Katarina Peović pak smatra da Jandroković krši Poslovnik. ''Svaki bi zastupnik ima pravo na repliku. Vi ste ovaj Sabor stavili na čekanje. Tražit ćemo ocjenu ustavnosti", poručila je Peović.

Potom se oglasila i na Facebooku.

 

Upravo mi je kao izabranoj narodnoj zastupnici u Hrvatskom saboru oduzeto pravo govora zbog navodno epidemioloških...

Posted by Katarina Peović on Wednesday, 2 September 2020

''Upravo mi je kao izabranoj narodnoj zastupnici u Hrvatskom saboru oduzeto pravo govora zbog navodno epidemioloških mjera. Predsjedništvo manipulira mjerama i tako krši Ustav RH. Svi zastupnici ne mogu biti u dvorani, ali postoji itekako mogućnost da za vrijeme postavljanja replika jedan zastupnik izađe, a drugi uđe u sabornicu. No naravno vladajućima je lagodnije da dobiju jednu trećinu replika manje. Tako su jednoj trećini zastupnika zabranili replike a klubovima ostavili da se dogovore o desetkovanju'', napisala je.

Zaiskrilo između Plenkovića i Orešković

''Ovaj zakon je jedna velika laž. U zakonu se ne propisuju nikakvi programi mjera i aktivnosti obnove. Piše da će se propisati kasnije, u hodu, u Vladi, točnije u sobičcima, hodnicima i kabinetima vaše Vlade. Još uvijek se pamti kako se planirala sanacija Agrokora u tim istim sobičcima. Građani od toga neće imati korist, ali ne sumnjam da će imati korist intimusi Vlade, pa i Milana Bandića'', rekla je Dalija Orešković. Plenković joj je uzvratio da se nada da ona kao pravnica zna što rade predstavnička tijela, a što izvršna vlast. ''Molim vas da vašu demagogiju malo smanjite. Bezobrazno je ovo kvalificirati kao laž'', poručio joj je predsjednik Vlade. Ona je tražila povredu poslovnika i naglasila da nije primjereno da joj premijer govori da je bezobrazna. Zaradila je opomenu.

''Čemu cijeli ovaj igrokaz, zašto se ponašate kao zakonodavni profiter?'' pitala je premijera Marija Selak Raspudić. ''Kao da ste prespavali od potresa do danas'', odgovorio joj je Plenković, pa se i ona pozvala na povredu poslovnika uz objašnjenje da je Plenković omalovažava.

Maske obvezne

Kako bi se spriječila zaraza koronavirusom, od srijede će u Sabornici zaštitne maske biti obvezne, u njoj će sjediti manji broj zastupnika, njih 41 plus predsjedavajući, a aktivirat će se mogućnost elektroničkog glasovanja. Zastupnici koji ne budu željeli nositi masku, u konačnici bi mogli završiti izvan Sabornice. "Dogovorili smo se da će predsjedavajući prvo upozoriti osobu da stavi masku, ako to ne želi zamolit će je da napusti dvoranu. Ako ni nakon toga ne postupi po zahtjevu predsjedavajućeg dobit će opomenu s isključenjem za taj dan, napravit će se prekid i zamoliti Stražu da osobu izvede van“, izvijestio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene