Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAKON IDE U SABOR

Državna tajnica pojasnila za koga će obnova nakon potresa biti sasvim besplatna, ali i što čeka one koji prekrše klauzulu dodanu u zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas na sjednici prihvatila konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te ga uputila na raspravu Saboru.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš komentirale su danas nakon sjednice Vlade novi zakon o obnovi, koji bi se idućeg tjedna trebao naći u Saboru.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće"

Obuljen je kazala kako je Saboru upućen konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. "Potrudili smo se u proteklih nekoliko tjedana uvažiti sve najvažnije poruke iz saborske rasprave, a paralelno s izradom zakona priprema se i program mjera za obnovu. Takđer, radi se i na osiguranju financiranja. Uspješno smo povukli prva sredstva iz Fonda solidarnosti, a očekujemo u idućim tjednima i konačnu odluku Europske komisije; slično je i sa zajmom Svjetske banke.

Važno je da osiguramo sredstva kako bismo mogli ubrzati proces obnove. U zakon je ugrađen i imovinski i socijalni kriterij, ima i brojna poboljšanja od prvog do drugog čitanja. Bit ćemo otvoreni te i kriz drugo čitanje saslušati sve prijedloge. Važno je da obnova Zagreba bude što brža i kvalitetnije", rekla je Obuljen.

Magaš je ponovila kako će vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, koliko iznosi osobni odbitak, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna, biti oslobođeni iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove.

Konstrukcijska obnova u potpunosti će se financirati i invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

Uvrštena je i klauzula da će građani kojima država pomogne u obnovi nekretnine, a oni je unutar pet godina otuđe, morati vratiti novac koji će dobiti za sufinanciranje obnove.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene