Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnike plaši otpad na IRB-u

'Uvijek smo se bojali tog Ruđera i zračenja, u ulici je mnogo mrtvih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnike u blizini Instituta Ruđer Bošković uzbunila je odluka da se radioaktivni otpad skladišti u njihovom susjedstvu.

Ružica Geršak broji dugih 60 godina na Srebrnjaku. Broji i sve više oboljelih koji žive u blizini Instituta. Među njima je i njezina kći. 'Ima jedno desetak kuća oboljelih ljudi od leukemije, a leukemiju povezuju sa zračenjem', kaže Ružica. Nije jedina s tužnom pričom. Lista oboljelih, ali i umrlih, sve je duža. 'Znamo da smo se uvijek bojali tog Ruđera, i tog zračenja, i nažalost, u našoj ulici ima puno mrtvih. Moja kćerka je među njima', rekla je jedna stanarka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izabrano 36 projekata Znanstvenicima Ruđera Boškovića 2,5 milijuna kuna za projekte Slika nije dostupna Hrvatski umovi IRB: Vrhunski radovi o evoluciji genoma

Mjesta panici nema, smatra ministar Radovan Fuchs. 'Ne trebaju strahovati, sigurno, mogu strahovati koliko su strahovali zadnjih četrdeset godina', smatra Fuchs. A strahovali su mnogo. Sada strahuju i za najavljenu smjenu ravnateljice Instituta, dr. Danice Ramljak, koja odbija staviti potpis na ugovor o pretvaranju znanstvene kuće u trajno odlagalište radioaktivnog otpada.

Znamo da smo se uvijek bojali tog Ruđera, i tog zračenja, i nažalost, u našoj ulici ima puno mrtvih. Moja kćerka je među njima Stanovnica u blizini IRB-a Zbog protivljenja otpadu otišao je i njezin prethodnik, a odobrenje je potpisao vršitelj dužnosti prije nje. 'Ja mislim da bi mi daleko veće probleme predstavljala činjenica da potpišem ugovor koji bi mom institutu i ljudima koji žive u blizini mogla predstavljati problem, nego moja vlastita smjena', poručila je Ramljak. Ugovor ne potpisuje ni pod koju cijenu. 'Tu nema cijene ako se borite za princip.'

 

Hoće li Vlada razriješiti ravnateljicu? Dropulić odgovara: Ne znam ja! Kako neslužbeno doznajemo, ipak neće. No, sa smjenom ili bez, oporba je reagirala na vrijeme. 'Smatramo da je ravnateljica apsolutno u pravu i da bi potpisivanje ugovora bilo suprotno Zakonu o zaštiti okoliša', kaže Mirela Holy iz SDP-a. A građani su složni.

Sastavili su popis sa 600 potpisa građana koji su protiv glavnog skladišta radioaktivnog otpada u IRB-u, a liste još uvijek kruže. S jasnim ciljevima stupaju naprijed. 'Želimo da se provede stručna i javna rasprava o ovoj temi. Želimo da se lokalna zajednica u potpunosti uključi u odlučivanje. Želimo privremeno obustaviti primjenu odluke Vlade i potpisivanje ugovora', poručili su.

>> Struka: Radioaktivni otpad mora duboko u zemlju

>> 'Ne bojim se otkaza, stalo mi je do zdravlja građana'

Mjesto na kojem se nalazi Institut, najtrusnije je područje u Zagrebu. Prema kriterijima EU, odlagalište mora biti na geološki stabilnom terenu. 'Ako se nešto dogodi, onda će tu nastati katastrofa. Tu su sve bolnice, svi centri', upozorava ekolog Radeljko Orašanin. Struka je rekla svoje. Zajedno s građanima i ravnateljicom. No, pitanje je koliko daleko mogu ići s Vladom kao protivnikom na drugoj strani?

Treba li radioaktivni otpad skladištiti baš usred grada?

  • Da, nije to tako opasno
  • Ne, bilo to opasno ili ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene