Stanovnici osam hrvatskih županija i dalje žive uz minska polja. Uz svakodnevnu opasnost, mine predstavljaju problem i za gospodarstvo - ta područja investitori zaobilaze u širokom luku.

Galerija Martin Baričević, predsjednik Udruge općina, i Šime Vičević (Foto:Dnevnik.hr) Martin Baričević, predsjednik Udruge općina (Foto:Dnevnik.hr) Minsko polje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +2 Minsko polje (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Kamo god krenuo i gdje god se kretao, Predragu Ivandiću iz Pristega je uvijek na pameti opasnost od minskih polja, koje promatra sa svoje terase. "Moraš biti spreman svaki dan. Ako ih uočiš, onda pozoveš onoga tko je za to zadužen i to je to“, hrabro kaže. 

Vezani članci Milna na Braču omiljeno mjesto turista - 1 Mjesto na omiljenom otoku u kolovozu bilježi više noćenja nego 2019.: "Ovome se nitko nije nadao" Turisti, ilustracija Turiste nije briga što je Hrvatska u crvenom: U zemlji trenutno više turista nego 2019.

Mine su u ovom dijelu Ravnih Kotara još uvijek svakodnevica. U obližnjem Vukšiću, niti kilometar od prvih kuća, u tijeku je razminiranje. Marko Ledenko iz Vukšića žali se na mine. "Ljudi ne mogu obrađivati zemlju, ne mogu goniti ovce. Nesiguran je život".

Na razini države, minski je sumnjivo još 355 četvornih kilometara, koji se prostiru u 8 županija. Diljem Hrvatske nalazi se više od 12 tisuća oznaka opasnosti koje označavaju minska polja. A na njima je, prema pretpostavkama, više od 30.000 zaostalih mina. Uz to što predstavljaju opasnost za život, zbog mina je u pojedinim dijelovima Hrvatske usporen gospodarski razvoj.

Nesigurnost ne privlači nikoga, kažu u Benkovcu, na čijem je teritoriju još 8 minski sumnjivih četvornih kilometara. Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca kaže: "To ograničava bilo kakvu sigurnost, bilo poljoprivrednu, gospodarsku i svaku drugu. Bilo koga je teško privući u mjesto gdje samo postoji i naznaka da ima mina".

Hrvatska još najmanje 7 godina neće biti posve sigurna. Rok za potpuno razminiranje lani je pomaknut na 2026., a za dovršetak će biti potrebno vrtoglavih 460 milijuna eura. Više od 80 posto minski sumnjivog područja je pod šumama i na planinskim terenima. To otežava čišćenje koje se mora obavljati ručno, što je i skuplje.

Martin Baričević, predsjednik Udruge općina RH, ističe kako 54 općine i gradova imaju mine. "Što su oni dosad izgubili u gospodarskom smislu je nemoguće izračunati. Nije se moglo gospodarski djelovati niti planirati i to je kriva poruka za investitore.

Općini Jesenice Velebit je prirodni resurs, a postoji stalna opasnost od mina i šalje se kriva poruka. Mine otežavaju turizam. Nemoguće je privući turiste na minirano područje ili privući investitore", ističe Baričević. 

U Hrvatskoj su samo u proteklih 10 godina poginule 123 osobe.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju