Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi koji su novac uplaćivali u stambene štedionice od Nove godine neće time profitirati. Vlada od prvog siječnja želi ukinuti poticaje na stambenu štednju. Otvorili su javnu raspravu o prijedlogu koja traje do 14. listopada.


Štednja za stan od sljedeće godine bez pomoći države. Poticaji bi se ukinuli za sve uplate nakon 1. siječnja, a Ministarstvo tvrdi da bi država uštedjela 200 milijuna kuna na godinu.

Vezani članci Tomislav Ćorić Nakon šest tjedana prvi put neće rasti cijena goriva, ministar Ćorić otkrio koliko bismo ga plaćali od ponoći da Vlada nije intervenirala Ministar financija Zdravko Marić - 1 Marić otkrio detalje rebalansa proračuna: Prihodi se povećavaju za 3, a rashodi za 9,4 milijardi kuna

'Ovaj sustav nije ispunio svoju prvotnu svrhu, odnosno nije potaknuo i omogućio značajniju kreditnu aktivnost pri rješavanju stambenog pitanja građana. Zaključak je da je daljnje poticanje stambene štednje u Hrvatskoj neopravdano', kazali su u Ministarstvu financija.

>>
Kreću inspekcije iznajmljivanja stanova na crno!

Iz Wistenrot štedionice kažu da Vlada na godinu isplaćuje 110, a ne 200 milijuna kuna poticaja. Tvrde da je istraživanje Instituta za financije pokazalo da je situacija drukčija od one koju predstavlja Ministarstvo. 'Povrat sredstava u proračun putem poslovanja, odnosno gospodarskih aktivnosti koje kreiraju stambene štedionice, je 2-3 puta veći od državnog poticaja koji je bio isplaćivan u proteklim godinama', kazao je Zdravko Anđel, predsjednik Uprave Wunstenrot stambene štedionice.

Začetnik stambene štednje Đuro Njavro smatra da je ukidanje poticaja štetan potez za Hrvatsku. To je, kaže, udar na srednji sloj i loša poruka za ulagače. 'Da se uvjeti poslovanja preko noći odlukom jedne vlade ili jednog ministarstva mogu potpuno promijeniti. Kako mi u takvim okolnostima možemo očekivati da će nam doći ozbiljni investitori'', kazao je.

Stambene štedionice bez državnih poticaja ne mogu poslovati i njihovo ukidanje moglo bi ih odvesti i u stečaj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju