Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Gubitak 300 milijuna kuna

Kreću inspekcije iznajmljivanja stanova na crno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država planira koju kunu više namaknuti i strožom kontrolom naplate poreza.

Zbog iznajmljivanja stanova na crno, bez ugovora i plaćanja poreza, proračun je oštećen za 300 milijuna kuna na godinu. Tek svaki deseti iznajmljivač prijavi svoga podstanara, pa država najavljuje stroge kontrole.

Pročitajte i ovo Stan bivšeg predsjednika Hajduka - 4 donosi Provjereno Kupila stan od bivšeg predsjednika Hajduka, a on promijenio brave i ne da joj unutra: "Ti meni ne možeš ništa, ja ti odavde nikad izići neću" Ilustracija Novi podaci Hrvatska prvak u Europi, ali na ovoj ljestvici ne želimo biti: Pogledajte koliko su poskupjeli stanovi

Gospođa Divna Milovanović iznosi stvari iz stana u koji će sutra useliti podstanarke. 'Odlučila sam ga iznajmiti. Dvije djevojke ulaze sutra u stan, najamnina iznosi 1.000 kuna, porez od toga će biti oko 100 kuna', rekla je Divna.

>> VIDEO INSPEKCIJE U AKCIJI: Ovako su 'prošli' IZNAJMLJIVAČI

No, tek svaki deseti iznajmljivač ide njezinim stopama. Zbog izbjegavanja plaćanja poreza i prireza, Vlada najavljuje strogu kontrolu ilegalnih najmova. Na koji će način inspektori provjeravati neprijavljene podstanare, iz Vlade još uvijek nisu pojasnili, a do sada je u stan mogla ući samo policija, i to s nalogom, a često na poziv susjeda.

Iako se statistika o podstanarima ne provodi, procjenjuje se da iznajmljivači državu oštete za 300 milijuna kuna na godinu. Ugovore najčešće potpisuju tek agencije za nekretnine.

'Nekad se dogodi da se stan ne iznajmi, jer se ne mogu dogovoriti oko toga tko će platiti porez, jer vlasnik očekuje da će dobiti tu neto sumu, onda kad mora platiti porez mu to baš ne odgovara', rekao je Boro Vujović, direktor agencije za promet nekretninama.

Prijava i ugovor u oglasnicima se rijetko spominju. Ali u telefonskom razgovoru gotovo svi pristaju na potpis ugovora. Porez na najam stanova u Zagrebu primjerice iznosi 12 posto. Strože kontrole državnu bi blagajnu trebale podebljati za milijune kuna. No, podstanari se boje viših cijena stanarine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene