Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprotno ustavnim načelima

Ustavni sud ukinuo dio Poslovnika Hrvatskog sabora: Nema više vjerodostojnih tumačenja zakona

Ilustracija
Ilustracija Foto: Damjan Tadic/Cropix
Ustavni sud ukinuo je dio Poslovnika Hrvatskog sabora u dijelu koji se odnosi na saborske ovlasti da daje vjerodostojna tumačenja pojedinih zakona, objavio je taj sud u ponedjeljak.

Ustavni sud ukinuo je dio Poslovnika Hrvatskog sabora koji se odnosi na saborske ovlasti da daju vjerodostojna tumačenja pojedinih zakona.

Ustavni sud ocijenio je da je ta ovlast suprotna ustavim načelima vladavine prava i diobe vlasti te samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti, kao i zaštite prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Objavio na društvenoj mreži Nova Vučićeva blamaža: Pohvalio se da radi i nedjeljom, no jedan je detalj na fotografiji izazvao podsmijeh

Sud je pojasnio da stoga Hrvatski sabor ubuduće više neće moći davati vjerodostojna tumačenja pojedinih zakona, već će zakone tumačiti i primjenjivati sudovi, što je u njihova ustavna zadaća. Sud je dodao da je pokrenuo postupak ustavnosti Poslovnika na vlastitu inicijativu.

Ustavni sud je je donio i odluku kojom je odbio zahtjev 68 saborskih zastupnika za ocjenu ustavnosti odredbe članaka saborskog Poslovnika u dijelu kojim je u nadležnost Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav data ovlast da predlaže donošenje i promjene Poslovnika.

Sud je ocijenio da navedeni članci nisu ustavnopravno prijeporni, već je prijeporno neobvezujuće mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav prema kojem je taj Odbor jedini nadležan za podnošenje prijedloga Poslovnika i njegove promjene.

Pročitajte i ovo Jordi Turull nitko nema vladajuću većinu Katalonci o formiranju vlade u Španjolskoj: "Treba postaviti uvjete koji bi išli prema amnestiji i samoodređenju"

S obzirom na to da Poslovnik Hrvatskog sabora ima pravnu snagu zakona, Ustavni sud je utvrdio da pravo predlaganja, donošenja i promjena Poslovnika sukladno članku 85. Ustava ima i svaki zastupnik.

Odluke je sud objavio u ponedjeljak na internetskim stranicama, a donio ih je 11. srpnja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene