Preblage kazne sudova - 5
Preblage kazne sudova - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Ustavni sud donio je odluku utvrdio je kako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (ZFPAIPR) od 24. ožujka do 31. ožujka 2019. godine bio neustavan. Ono što su naveli kao problematično je zakonska odredba po kojoj je Zakon stupio na snagu prvoga dana od njegove objave u Narodnim novinama.


ZFPAIPR je Sabor donio na sjednici 23. ožujka 2019., a sam zakon stupio je na snagu 24. ožujka. Tada predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 25. ožujka iste godine raspisala izbore za zastupnike u Europskom parlamentu koji su se održali 26. svibnja.

Ustavni sud je zaključio kako nije bilo ni jednog opravdanog razloga da se skrati rok od osam dana, koji je inače propisan za vrijeme od objave u Narodnim novinama do stupanja zakona na snagu (vacatio legis), te je takvo donošenje zakona od strane Vlade i Sabora proglasio neustavnim.

Svrha tog zakona zakona bilo je donošenje cjelovitog propisa kojimbi se na jedinstven i sustavan način uredilo pitanje financiranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Miroslav Šeparović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Miroslav Šeparović ponovno izabran za predsjednika Ustavnog suda

Predsjednik Zoran Milanović s maskom - 1 Hoće li i Milanović snositi sankcije zbog COVID potvrda? "Moglo bi se dogoditi da o prekršajnom postupku odlučuje Ustavni sud"

"Vlada, međutim, inicijalno nije predložila ni provođenje hitnog zakonodavnog postupka, ni skraćivanje vacatio legis, već je zakonski prijedlog (štoviše, s predloženim datumom stupanja zakona na snagu 1. siječnja 2019.) uputila u redovnu proceduru 16. studenoga 2018.", navodi se u odluci Ustavnog suda te se dodaje kako je Sabor o prijedlogu raspravljao tek na sjednici 8. veljače 2019., odnosno u vrijeme kada je zakon po prijedlogu već trebao biti u primjeni.

"Zatim je mjesec dana kasnije (8. ožujka 2019.) Hrvatskom saboru dostavljen konačni zakonski prijedlog s predloženim osmodnevnim rokom stupanja na snagu. O konačnom prijedlogu raspravljalo se 23. ožujka 2019., kada je zakon i donesen, a Vlada, kao predlagatelj zakona, prihvatila je amandman saborskog Odbora za zakonodavstvo o skraćivanju vacatio legis na svega jedan dan te je amandman postao integralni dio konačnog zakonskog prijedloga, prihvaćenog u Hrvatskom saboru", stoji u odluci Ustavnog suda.

 

Ustavni sud zakon o financiranju političkih aktivnosti by DNEVNIK.hr on Scribd

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju