Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzne presude

Ustavni sud potvrdio razrješenje suca Milanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospićki sudac Branko Milanović, zapamćen po kontroverznim obrazloženjima presuda od danas i službeno više ne smije obnašati sudačku dužnost, budući mu je Ustavni sud kao neosnovanu odbio žalbu na odluku o razrješenju.

Državno sudbeno vijeće (DSV) Milanovića je zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti razriješilo još početkom srpnja. No, kako se on žalio Ustavnom sudu odluka nije postala pravomoćna pa mu je DSV još danas prijepodne morao produljiti suspenziju. Ipak, Ustavni sud poslijepodne je objavio odluku o odbijanju Milanovićeve žalbe, čime je DSV-ova odluka o razrješenju postala pravomoćna. Žalbom Ustavnom sudu Milanović je iscrpio sve pravne mogućnosti u Hrvatskoj i pravdu može potražiti još jedino pred europskim sudovima. Milanović je razriješen jer mu je Vrhovni sud ukinuo velik broj presuda, no u javnosti će ostati zapamćen po kontroverznim obrazloženjima presuda. Osim stava da guranje prsta u anus nije silovanje Milanović je u presudi optuženika za ratne zločine nad Hrvatima Svetozara Karana opisao kao osobu koja 'sa svojim precima i Osmanlijama već 500 godina vrši genocid nad Hrvatima'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ima izbore u vidu Suci najavili bojkot izbornog povjerenstva. Šef Vrhovnog suda: ''To je neprihvatljivo'' Slika nije dostupna Odgovor na usuglašavanje HDZ-a Milanović optužio HDZ za izborni inženjering, oni mu poručili da ga je strah

>> Produljene suspenzije sucima Milanoviću i Gašparu

Svi ustavni suci 'za'

U obrazloženju odluke koju su podržali svi ustavni suci navodi se da se sudačka dužnost mora obnašati nepristrano i bez predrasuda ili naklonosti u odnosu na rasu, boju kože, vjeru, nacionalnu pripadnost, životnu dob, bračni status, spolnu orijentaciju, socijalni i imovinski položaj, političku opredijeljenost i svaku drugu različitost. 'Ugled sudačkog poziva i položaja napose se štiti i promiče kroz pisanu i izgovorenu riječ. Uredno obnašanje sudačke dužnosti u tom smislu pretpostavlja poštovanje i primjenu najviših standarda profesionalne i opće kulture', istaknuo je Ustavni sud odbijajući jednoglasno Milanovićevu žalbu na DSV-ovu odluku o razrješenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene