Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud ukinuo je danas jednoglasno sporne odredbe Zakona o trgovini koji je trgovcima branio rad nedjeljom. Osporena zakonodavna mjera prema mišljenju predlagatelja nema legitiman cilj niti je nužna u demokratskim društvima, stoji u odluci Ustavnog suda.


Ocjenu suglasnosti spornih odredbi Zakona o trgovini predložili su Općinsko vijeće Općine Stupnik i osam trgovačkih društava zbog ograničenja poduzetničkih sloboda, diskriminacije trgovaca i utjecaja na financiranje lokalne samouprave. Osporavatelji Zakona prigovorili su također da su sporne zakonske odredbe iznevjerile njihova očekivanja, jer su prigodom njihova ulaganja uvjeti bili drukčiji, jer se preferira vjerski svjetonazor i jer zabrana nije nužna da bi se ostvarila prava radnika.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit" Slika nije dostupna EUTANAZIJA NAJMLAĐIH: U Belgiji će djeca odlučivati o vlastitoj smrti?

Ustavni sud smatra da se zaštita prava radnika može postići raznim drugim mjerama koje manje zadiru u poduzetničke slobode.

Osim toga, navodi se dalje u odluci Ustavnog suda, dokaz da cilj osporavanih zakonskih odredbi kojima je zabranjen rad nedjeljom nije zaštita prava radnika jest propisivanje selektivnih zabrana. Naime, smatraju na Ustavnom sudu time je zakonodavac uskratio pravo na zaštitu onih radnika koji rade u trgovinama na koja se zabrana ne odnosi.

Odluka odmah stupa na snagu

Sudac izvjestitelj Marko Babić rekao je da se ne može suglasiti sa svim primjedbama, ali ipak su došli do zaključka da je riječ o protuustavnim odredbama. Njihova analiza je pokazala, kaže Babić, da se tim zakonskim odredbama narušava ustavnost i jednakost trgovaca bez objektivnog i razboritog opravdanja.

Sud je prihvatio prijedlog da se ukinu članci 58., 59., 60. i 62. Ukinute odredbe prestaju važiti danom donošenja odluke.