Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud odbio je tužbu Mitra Arambašića (44), nekadašnjeg zapovjednika tzv. Martićeve milicije, pravomoćno osuđenog u odsutnosti na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, koji se žalio jer mu je Vrhovni sud odbio ukinuti pritvor u kojemu se nalazi od siječnja ove godine kada je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država.Arambašić, iz sela Otišića u cetinskom kraju, osuđen je 1997. na splitskom Županijskom sudu, a krajem siječnja američke vlasti su ga izručile Hrvatskoj, nakon čega je pritvoren u splitski zatvor.

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan"

Ustavnu tužbu podnio je protiv odluke Vrhovnog suda jer mu je odbijena žalba na pritvor u kojemu čeka ponovno suđenje na koje ima pravo, jer je prvi put osuđen u odsutnosti. Splitski Županijski sud pritvor mu je produljio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze te teških okolnosti kaznenog djela za koje je optužen.

Arambašić je smatrao kako je pogrešno pravno shvaćanje Vrhovnog suda prema kojemu mu u trajanje pritvora nije uračunati i ekstradicijski pritvor u kojemu je bio od rujna 2002., kada je uhićen u SAD-u, pa do izručenja Hrvatskoj. Stoga je smatrao da je, s obzirom na uhićenje i pritvor u SAD-u, njemu isteklo maksimalno moguće vrijeme trajanja pritvora.

U ustavnoj tužbi je naveo kako su sudovi povrijedili njegova ustavna prava na jednakost pred zakonom i slobodu te zatražio da mu se ukine pritvor.

Ustavni sud njegovu je tužbu ocijenio neosnovanom, ustvrdivši kako mu nisu povrijeđena ustavna prava te da splitski i Vrhovni sud nisu pogriješili odlučujući o pritvoru. Ovu je odluku sud objavio i na svojoj web stranici.

Arambašić je živio u Sioux Fallsu u američkoj saveznoj državi Južnoj Dakoti, a otkriven je kada je pokušao produljiti valjanost radne dozvole.