Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr)
Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ustavni sud RH objavio je u srijedu kako je odbio zahtjev građanske inicijative Narod odlučuje koja im se, nezadovoljna zaključkom Sabora iz veljače ove godine kako nisu ispunili uvjete za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva, obratila sredinom lipnja tražeći poništavanje tog zaključka.


Proučivši zahtjeve inicijative “Narod odlučuje”, Ustavni sud ih je, prošle srijede, odbio navodeći za to tri razloga.

Vezani članci Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma" Predstavnici inicijative Narod odlučuje (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Inicijativa "Narod odlučuje": "Brine nas jer Vlada odugovlači s provjerom potpisa za referendum"

Kao prvi razlog odbijanja zahtjeva Sud je naveo da zaključak Sabora nije drugi propis koji bi mogao biti podložan ocjeni ustavnosti i zakonitosti.

Ustavni sud je u odnosu na svoju ovlast u kontroli ustavnosti i zakonitosti državnog referenduma podsjetio na članak 88. Ustavnog zakona koji to propisuje i ukazuje da su "političke stranke, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori, ovlašteni tijekom izbora, odnosno najkasnije do isteka roka od 30 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, zatražiti od Ustavnog suda da u izvršavanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora poduzima odgovarajuće mjere ako se te aktivnosti provode suprotno Ustavu i zakonu''.

Podnijeli zahtjev izan roka

Ustavni suci su, nadalje, naveli kako je Sabor osporavani zaključak donio 15. veljače ove godine, dok se inicijativa obratila Ustavnom sudu tek 17. lipnja. Time je, smatra Sud, zahtjev podnesen izvan roka od 30 dana pa je stoga ocijenjen kao nepravodoban.

Treći razlog odbacivanja zahtjeva, koji se odnosi na preispitivanje ranijeg stava da je provjera potpisa provedena u skladu s Ustavom i zakonom, Ustavni sud je potkrijepio zaključkom da inicijativa Narod odlučuje nije navela dokaze i argumente koji bi zahtijevali promjenu stava suda.

Izdvojeno mišljenje suca

Sudac Ustavnog suda Miroslav Šumanović imao je izdvojeno mišljenje jer smatra da su izneseni čvrsti razlozi za prihvaćanje zahtjeva kako po osnovi nadzora referendumskog postupka tako i temeljem obveze da prati pojave neustavnosti i na njih neprimjereno reagira.

Smatra i da je zaključak Sabora o neprovedbi referenduma "očigledno i frapantno prouustavan" zbog prekoračenja ustavnih ovlasti sabora,povrede demokratskih kontrola i provjera i grube uzurpacije nadležnosti Ustavnog suda.

Sabor je u veljači, sa 105 glasova ‘za’, dva 'suzdržana' i 16 'protiv', potvrdio zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kako nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava koji je inicirala inicijativa Narod odlučuje i referenduma koji je tražio poništavanje ratifikacije Istanbulske konvencije, a što je tražila inicijativa “Istina o Istanbulskoj”.

Saborska većina odluku je obrazložila tvrdnjom kako je Sabor u srpnju 2018. godine pozvao Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača i zakonitosti njihova prikupljanja te da je Vlada dostavila izvješće iz kojeg proizlazi da ni za jedan zahtjev nije prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje državnog referenduma. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju