Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidat HDZ-a za predsjednika RH Andrija Hebrang izjavio je kako se oštro protivi isticanju bilo kakvog ustaškog znakovlja na javnim okupljanjima poput koncerata Marka Perkovića Thompsona te da se zalaže za to da oni koji promiču takve postupke i pozdrave budu kažnjeni kako to zakon i nalaže.


'Nedopustivo je da danas netko na jednom mjestu kao što su njegovi koncerti pozdravlja pozdravom 'Za dom spremni' jer je to pozdrav koji nas asocira na fašističku orijentaciju Nezavisne države Hrvatske', kazao je Hebrang u intervjuu koji je danas objavilo sarajevsko 'Oslobođenje'.

Vezani članci Thompsonov koncert (Foto: Dnevnik.hr) Hoće li prva osuđujuća pravomoćna presuda poklika ''Za dom spremni'' išta promijeniti? Koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) - 16 Visoki prekršajni sud odlučio: "Za dom spremni" kažnjiv i u pjesmi Bojna Čavoglave!

Hebrang je ocijenio da se isticanjem ovakvih pozdrava revitalizira fašizam kao ideologija koja je donijela tragediju mnogima.

'To je nešto protuzakonito i ja inzistiram da se prema njima postupi po zakonu', kazao je.

>> 'On propagira ustaštvo i ne treba mu plaćati doprinose'

Govoreći o pripremama za predsjedničku kandidaturu, Hebrang je rekao da neće održavati skupove na teritoriju Bosne i Hercegovine jer to ne bi bilo korektno, a kampanju će voditi kroz redovite kontakte s prijateljima koje ima.

'Potpuno je sigurno da je Hrvatima u BiH njihov glavni grad Sarajevo, o tome nema nikakve dvojbe', kazao je Hebrang potvrđujući da i osobno podupire stajalište što ga je ranije promovirao predsjednik Stjepan Mesić.

Upozorio je ipak da se pritom mora osigurati da Hrvati u BiH budu u cjelosti ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda pri čemu i Hrvatska treba pomoći, iako bez miješanja u unutarnje stvari BiH. (Hina)