Uspješni poduzetnik Luka Abrus za DNEVNIK.hr dao je intervju uoči konferencije EBAN Winter University 2016. na kojoj će biti jedan od panelista.


U Zagrebu se sutra otvara najveća europska konferencija poslovnih anđela EBAN Winter University 2016., koja se prvi puta održava u Hrvatskoj. Konferencija donosi pregled najnovijih trendova na domaćoj i inozemnoj startup sceni, koje će prezentirati ugledni poduzetnici i poslovni anđeli te brojni stručnjaci iz industrije visokih tehnologija.

Jedan od panelista je i Luka Abrus, izvršni direktor tvrtke Five i partner u tvrtki Shoutem.

Uz Zagreb, agencija Five izradom mobilnih aplikacija bavi se i u New Yorku, a sa sestrinskim Shoutemom - platformom za samostalnu izradu aplikacija zapošljava više od 130 ljudi.

Dizajniraju i razvijaju aplikacije za mobitele, pametne satove (Apple Watch), televizore (Apple TV, Chromecast), automobile (Ford, Jaguar, BMW, Audi) i web aplikacije. Izradili su i mobilnu aplikaciju za Rosetta Stone, jedan od najpoznatijih softvera za učenje stranih jezika.

Njihov Shoutem je platforma za samostalnu izradu mobilnih aplikacija s više od pet tisuća malih i srednjih korisnika diljem svijeta. Među klijente se ubrajaju i USA Today i School Messenger.

U intervju za DNEVNIK.hr Luka Abrus otkrio je s kojim se izazovima susretao prilikom osnivanja tvrtke te što bi savjetovao mladim poduzetnicima.

Kako ocjenjujete poduzetničku klimu u državi? Potiče li država dovoljno mlade poduzetnike?

Daleko smo mi od poduzetničke klime, o tome je već potrošena gomila tinte. Kod nas se uvijek priča o nekim poticajima i strategiji, dok sve što poduzetnici žele jest normalan okvir poslovanja.

Država ulaže velike napore u sprječavanje svih mogućih oblika varanja kroz propise, što rezultira represivnim i ograničavajućim sustavom čiji je zahtjeve teško pratiti svima koji žele poslovati potpuno po zakonu.

Umjesto da se pojednostavni i pročisti zakonski okvir i sve prilagodi defaultnom čistom i poštenom poslovanju, a tek onda drakonski kažnjavaju sva odstupanja i prekršaji, kod nas postoje propisi bez praktične svrhe koji su na snazi zbog nekog graničnog scenarija u nekoj desetoj grani industrije.

Što biste savjetovali mladim poduzetnicima koji tek ulaze u poduzetničke vode?

Savjetovao bih im da čim prije krenu pronalaziti klijente po svijetu. Odličan je tu primjer Izraela, gdje mlada tvrtka mora odmah biti globalna i ciljati na cijeli svijet, jer je domaće tržište premalo, a regija neprijateljska. I svi su od početka primorani razmišljati kako razviti globalni biznis i poslovati s klijentima u Europi, Americi, Aziji. Mi ćemo, kao softverski izvoznici, uvijek više nade polagati u mali privatni biznis u SAD-u kao novog klijenta, nego u veliki enterprise u Hrvatskoj.

S kojim ste se sve problemima i preprekama susretali tijekom pokretanja tvrtke?

Mi smo odabrali fokusirati se na razvoj poslovanja i rad s klijentima od početka, a sve ostalo prepustili uspješnijima i pametnijima od nas - knjigovodstvo, poreze, zaštitu na radu, itd. Nama je glavni izazov bio stvoriti globalni biznis i kulturu svjetske tvrtke, što interno, a što eksterno u komunikaciji i nastupu prema klijentima. Tako da birokracijskih prepreka nismo imali, samo kako namaknuti sredstva da što više vremena provodimo u SAD-u.

Jeste li ikad razmišljali o odlasku iz Hrvatske i što vas je natjeralo da ostanete?

Mi kao tvrtke Five i Shoutem već imamo ured u New Yorku gdje je trenutno 8 zaposlenih, tako da smo na neki način već i otišli van Hrvatske. No u Hrvatskoj danas imamo više od 130 ljudi i planiramo i dalje držati naše razvojne timove tu. Želimo ljudima omogućiti najbolje od oba svijeta - vrhunske uvjete rada u Hrvatskoj sa svim svojim prednostima (ostanak doma, more, planine, obitelj i prijatelji), i rad za svjetske klijente sa svojim prednostima (putovanja, iskustvo, rad na velikim i važnim projektima, ogroman individualni napredak). Osobno sam iz istih razloga negdje na pola puta između Hrvatske i SAD-a.

Što očekujete od nadolazeće konferencije?

Očekujem dobar networking, govornici su fenomenalni i prava je prilika čuti ih u Zagrebu. Vjerujem da će konferencija pokazati gdje smo u odnosu na ostatak svijeta - domaći poduzetnici da vide kako se mjere sa svjetskim poduzetnicima i kakav je njihov mindset, a domaća uprava i političari da vide kako doista funkcioniraju stvari i što pokreće moderna društva.