Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 odličja

Uspjesi hrvatskih inovatora u Maleziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet hrvatskih izložaka nagrađeno je s ukupno 15 odličja na najvećoj izložbi inovacija jugoistočne Azije, koja je pod sloganom 'Usmjeravanje inovacije prema komercijalizaciji' od 21. do 23. veljače održana u Kuala Lumpuru.

12. međunarodna izložba inovacija i novih proizvoda MTE (Malaysia Technology) 2013. okupila je 480 inovacija iz Malezije, jugoistočne Azije i Europe, a imala je više od 20.000 poslovnih posjetitelja, izvijestio je Hrvatski savez inovatora.

Pročitajte i ovo Avion, ilustracija Slučaj leta MH370 Ne odustaju od potrage za avionom koji je nestao prije 10 godina: Za pronalazak ostataka nudi se milijunska nagrada Slika nije dostupna Veliki uspjeh Hrvatski inovatori osvojili u Maleziji 11 odličja, glavnu nagradu i dva zlata

>> Različiti profili ljudi, različit posao, no uspješnost im je jednaka - 100-postotna

Hrvatski inovatori nagrađeni su za dizajn vojne odjeće, stroj za odvlaknjivanje palmina lišča, aparat za espresso kavu, kartice za pametne telefone, iskorištavanje energije iz munje, i dr. Za dualni dizajn vojne odjeće Infrared Military nagrađeni su Jana Žiljak Vujić, Vilko Žiljak, Ivana Stanimirović Žiljak i Klaudio Pap s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, koji su dobili i posebnu nagradu žirija i novčanu nagradu.

Zlatne medalje

Zlatnim su medaljama nagrađeni 'Stroj za odvlaknjivanje palmina lišća' Mladena Kipsona te 'Distres-Detox Ritual' Roberta i Ivane Legović, a srebrnima NESU kartica za pametne telefone Dražena Vulame, Jurice Mavrovića i Slavka Lauša, 'aparat za espresso kavu' (Coffee-Cloud-kit) Miroslava Kovača te 'Nikel-krema protiv pjega i za posvijetljivanje s tratinčicom' Mirjane Brlečić.

Mladi zagrebački inovatori Ivana Filipović i Filip Gluhalić iz Poštanske i telekomunikacijske škole dobitnici su brončanog odličja za Iskorištavanje energije munje. Brisač vjetrobranskog stakla za insekte Slobodana Rajića dobio je posebno priznanje tajvanskog izaslanstva, a Danijel Guja i Luka Jurić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića dobili su nagradu poljskog izaslanstva za 'pametnu rasvjetu'.

Interes malezijske vojske

Svi su hrvatski izlošci privukli velik interes. Dražen Vulama je za NESU karticu potpisao ugovore o distribuciji na malezijskom, indonezijskom i singapurskom tržištu, a svi primjerci njegova novog proizvoda na izložbi su rasprodani. Velik interes izazvao je i Miroslav Kovač za espresso aparat, a očekuje se i da će Distress-Detox Ritual, temeljen na mediteranskom bilju, obogatiti ponudu malezijskih welness centara.

Stroj za odvlaknjivanje palmina lišća Mladen Kipson je konstruirao upravo za specifične potrebe malezijskog i indonezijskog tržišta, pa postoje veliki izgledi za početak korištenja tog uređaja u tamošnjoj poljoprivredi. Za vojnu odjeću Infrared Military iskazan je interes malezijske vojske pa su njihovi predstavnici posjetili hrvatski izložbeni prostor, a interes je iskazao i Gulf Global Technology iz Saudijske Arabije.

Hrvatski nastup na MTE organizirali su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba uz potporu gradonačelnika Milana Bandića, a pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo osobno je vodio izaslanstvo naših inovatora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene