Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto repelenta za tjeranje divljači Lovačko društvo ljudima djelilo kemikalije nepoznatog porijekla.


Nakon emitiranja priloga u Provjerenom, policija pokrenula istražne radnje. U tijeku je istraga tko stoji iza podjele repelenta – kemikalije za odbijanje divljači od usjeva lokalnom stanovništvu. Naime, iz Lovačkog društva tvrde, repelent je proizvod Ivasima iz Ivanić Grada, radi se o originalnom industrijskom proizvodu, no u Ivasimu, druga priča. ‘To nije naš proizvod’, tvrde.

Vezani članci Provjereno: Boba i Ljilja - 7 "Ugrijemo vodu, kupamo se u lavoru. WC je izvan kuće, kad je zima nije baš ugodno": Bogdanka i Ljilja, priča kao iz nekog drugog vremena Provjereno: Ilegalni vrtić - 9 "Šalje nam odvratne poruke, govori prostote": Ilegalni obrt za čuvanje djece i dalje radi, ravnateljica prijeti - "Oćete me vi doć zatvorit?"

Lovačko društvo na području Kloštar Ivanića lokalnom je stanovništvu podijelilo repelent – kemikaliju za odbijanje divljači od usjeva. 'Jedan od lovaca kojem smo mi prijavili je donio meni i mom susjedu, dva kanistera po 10 litara i rekao da namačemo krpe i stavljamo na svakih 5-6 metara u krug oko kukuruza. I da s tim štitimo kukuruzu od divljači, ali nam je i osiguranje za naknadu štete', priča Vera Bardić, koja je lovce i poslušala te sa sinom, kćeri i susjedom učinila kako im je rečeno.

>> Misterij u Kloštar Ivaniću: ''Tko je kriv za trovanje mog sina?''

Sljedećih dana Danijel, Verin sin, počeo je mokriti krv i žaliti se na bolove u trbuhu. Spriječen poslom, doktoru se zaputio tek 8. dan. Tada je pod hitno hospitaliziran. 'Nalazi krvi su pokazali da je došlo do toksičnog trovanja', kaže ogorčena Vera, još uvijek u nevjerici da su joj lovci dali neku opasnu kemikaliju, a ne industrijski repelent.

Mladić nije htio pred kamere Provjerenog, kaže, dosta mu je svega. Nakon utvrđenog trovanja, njegova majka je pokušala doznati što su im to zapravo lovci dali. 'Doktor je tražio da se donese u bolnicu deklaracija, na kojoj piše tvari, sastav, svojstva tog repelenta s kojim smo mi radili', no ja sam dobila neobilježene kanistere bez deklaracije,', priča Vera.

Od lovaca je nakon nekoliko dana nagovaranja dobila deklaraciju s repelenta tvrtke Ivasim iz Ivanić Grada. Ekipa provjerenog učinila je isto što i ona. Potražili njihovo objašnjenje. No, u toj tvrtki iznenađenje.

'Prema ovome što ste donijeli to ne bi bio Ivasimov proizvod, naročito ne repelent. Ja sam 11.08. dobio ovaj uzorak koji je očito identičan ovome i napravili smo analizu, koje su pokazale da je baza obje ove supstance - ksilen, dakle isto tako jedan aromat, dosta opasan', objasnio je Drago Dokmanić, inženjer u Ivasimu.

Predsjednik Lovačkog društva na sve upite Provjerenog odgovarao je s nemam komentara, a njegov tajnik, koji je dijelio repelent tvrdi da je ljudima predao originalan proizvod.

Ekipa Provjerenog razgovarala je i s lokalnim stanovništvom koje je navedenu kemikaliju i koristilo. Niti jedan laboratorij u Hrvatskoj ne može identificirati o kakvoj je kemikaliji riječ, a forenzički laboratorij MUP-a šuti jer ne mogu ništa poduzeti dok se ne podignu kaznene prijave. Cijelu priču pogledajte u prilogu!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju