Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Uskrsni intervju sa zadarskim nadbiskupom Puljićem: "Ova kriza je višeslojna. Može biti i opasnost i šansa"

Aktualno Galerija Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, i Sanja Jurišić - 1 Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, i Sanja Jurišić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, i Sanja Jurišić - 2 Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, i Sanja Jurišić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, i Sanja Jurišić - 3 Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, i Sanja Jurišić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup Galerija 1/4 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je sa zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem o slavlju Uskrsa pod epidemiološkim mjerama, koronavirusu, izazovnom vremenu u kojem živimo te kako prebroditi i duhovnu krizu.

Živimo u uistinu izazovnom vremenu. Drugi Uskrs zaredom slavi se po korona pravilima. Kako gledate na tu situaciju?

Godina je iza nas i čini mi se da smo naučili ophoditi se ili boriti se i u toj takvoj situaciji kakva je koronavirus. Ona je ozbiljna bolest, ona je mnoge živote odnijela. Mislim da je možda jedinstvena u povijesti jer je cijeli svijet zahvaćen.

U tom kontekstu gledam s jednom perspektivom bolje budućnosti. Nadam se da smo nešto naučili i da ćemo nešto pozitivno izvući i da ova kriza neće biti samo nešto negativno nego, dapače, nešto pozitivno. Kao što je rekao papa Franjo u jednom svom govoru: "Idemo svi zajedno u barci, plovimo svi zajedno i samo zajedno možemo isplivati i pobijediti."

Iz dana u dan mijenjaju se epidemiološka pravila, a crkve i dalje ostaju otvorene. Jeste li za tu opciju ili, primjerice, za mise na internetu dok se ne smiri epidemiološka situacija?

Ja mislim da je ovo, na neki način, srednje rješenje. Nije najbolje rješenje, ali postoji opasnost grupiranja u velikim masama. Mislim da je dobro da se pridržavamo mjera s nadom da će to jednom završiti. Mi se idemo prilagođavati situaciji, ali je početni stav da nama misa treba i to misa u sakralnom prostoru, misa zajedništva, ali u okolnostima kakve su sada, dobro je i preko žice, online. Bez mise vjernik ne može.

Kako bismo sačuvali zdravlje, trebamo donekle biti izolirani. Živimo u vremenu gospodarske i zdravstvene krize, slutite li i duhovnu krizu i kako tome stati na kraj?

Bog nam je dao razum da možemo razmišljati, zaključivati i odlučivati. Kad već spominjemo krizu, negdje sam pročitao da u kineskom postoje dva značenja krize: jedno je opasnost, a drugo je šansa. U tom kontekstu vašeg pitanja, ova kriza je višeslojna. Može biti i opasnost i šansa.

Pročitajte i ovo Don Ivan Terze PAZI SE NA SVE Zbog koronavirusa ove će se godine mise održavati drugačije: U Splitu vjernici mogu sve pratiti putem videozida ili virtualnim putem

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBLJETNICA SMRTI ALOJZIJA STEPINCA Veliko okupljanje i niz poznatih lica: Je li misno slavlje ispred katedrale zaobišla korona?

Ja bih se nadao da iz ove krize izvučemo nešto pozitivno, kao što je rekao i papa Franjo u najnovijoj enciklici "Fratelli tutti": nema više samaca, samih naroda, samih vjerskih organizacija. Svi smo braća, svi smo sinovi jednoga Oca. Moja je vjera i želja i nada da bi ova kriza mogla roditi tako nešto pozitivno.

Koja bi onda bila Vaša poruka vjernicima, budući da ljudi strahuju od budućnosti, od gubitka egzistencije?

Kao što je Isus svojim učenicima svojim rekao: "Mir vam, mir vam, ne bojte se. Ja sam pobijedio." Dakle, vjera koja može donijeti takvu nadu jest uskrsna vjera, jest Uskrsli koji je sve to pobijedio. Moja bi poruka bila vjernicima: Ne bojte se. Vjerujte. Vjera će vam pomoći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene