Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje bivšem hrvatskom veleposlaniku u Libiji Jovanu Vejnoviću, kojega se tereti da je uvozio alkohol u tu sjevernoafričku islamsku zemlju, počet će na zagrebačkom Županijskom sudu 24. ožujka, odlučio je sudac Siniša Pleše.


Vejnovića USKOK optužnicom tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je od 2006. do 2008. djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtki nabavio više od pet tisuća litara alkohola, čija je konzumacija i prodaja u Libiji zabranjena.

Vezani članci Slika nije dostupna Vejnović za Novu TV: Ja sam nevin čovjek Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv Jovana Vejnovića

No, njegova obrana i dalje tvrdi da bivši veleposlanik nije učinio ništa protuzakonito, jer je uvoz alkohola uobičajen u diplomatskim krugovima.

''To je uobičajen postupak, a s time se u konačnici na ročištu morao složiti i tužitelj', kazala je nakon pripremnog ročišta Vejnovićeva odvjetnica Lina Budak. Dodala je da su sudu kao dokaz predali i dokumente iz osam zapadnoeuropskih država koje postupaju na sličan način. 'U tome nikakve krivnje, jer bi u suprotnom odgovarali i diplomati drugih zemalja', ustvrdila je odvjetnica.

Nakon pokretanja kaznenog postupka Vejnović je tvrdio da je slučaj protiv njega počeo kao politička farsa.

Dužnosti veleposlanika u Libiji Vejnović je razriješen 15. veljače odlukom donedavnog predsjednika Stjepana Mesića. Trenutačno je na godišnjem odmoru i kad se vrati na posao, po sili zakona bit će umirovljen.

Pripremno ročište, na kojem je sudac osim o početku postupka odlučivao i o dokazima koji će se provesti na glavnoj raspravi, bilo je zatvoreno za javnost. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju