Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj priprema

Uskoro istječe rok: Onima koji ne budu odvajali otpad prijeti i do 5000 kuna kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još malo i istječe rok do kojeg gradovi i općine moraju odlučiti kako će građane organizirati da odvajaju otpad.

Četvrtak je rok do kojeg gradovi i općine moraju odlučiti kako će građane organizirati da odvajaju otpad, a onima koji ni nakon dvogodišnjeg pripremnog razdoblja neće odvajati otpad prijeti kazna od 50 do 5000 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

Ono što još uvijek nije jasno je koliki će biti novi računi, a svaki grad ima i svoj način odvajanja otpada.

Zbog novih odredbi svi će u svom domu morati imati mogućnost odvajanja otpada. Zagreb će potrošiti 64 milijuna kuna za nabavku 376.000 spremika, koji bi se na ulicama trebali naći na proljeće.

Kante će biti čipirane, a pomoću senzora na kamionima će se očitavati volumen. U roku dvije godine trebalo bi se odvajati 50 posto otpada, no dio gradova i općina još nije podijelio kante.

U roku od 90 dana Zagrepčani bi trebali dobiti izjavu u kojoj moraju navesti broj članova kućanstva, a koju onda potpisanu u roku 15 dana moraju vratiti Čistoći.

Iz Grada Zagreba za 24 sata objasnili su kako će se "prema podacima iz izjave osigurati korisniku posude za miješani otpad, biootpad te za papir i vreće za plastiku i metalnu ambalažu".

Većina gradova koje su kontaktirali već je donijela Odluke o načinu prikupljanja otpada ili je njihovo donošenje u tijeku, ali cijene nitko nije dostavio. Komunalne tvrtke cjenike bi trebale objaviti uskoro.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene