Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezavisni dragovoljci

'Uskoro bi se mogao pojaviti popis s još 25.000 branitelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavica Hruškar, predsjednica udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski rekla je kako je doznala da bi se uskoro na srpskim portalima mogao naći popis s još 25.000 imena hrvatskih branitelja koje traži Srbija.

Hruškar je pozvala hrvatske vlasti da prekinu komunikaciju sa Srbijom dok se ne riješi pitanje nedavno objavljenog 'popisa za progon' 340 hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše Slika nije dostupna Predaja brijunskih transkripata Haagu Nezavisni dragovoljci danas daju uvid u prijavu protiv Mesića

>> Purda u zatvoru čeka da Srbija dostavi zahtjev za izručenje

Neprihvatljivo je i ponižavajuće da hrvatski branitelji danas moraju zvati u Ministarstvo pravosuđa kako bi provjerili jesu li na nekom popisu kao ratni zločinci, rekla je Hruškar na konferenciji za novinare. Branitelji su uznemireni posljednjim događajima, no ne bojimo se, nismo napravili niti jedan ratni zločin i pošteno smo branili ovu zemlju, dodala je.

Hruškar pozvala Kosor da raskine koaliciju s SDSS-om

Hruškar drži da su ti popisi posljedica aktualne politike, susreta srpskih i hrvatskih vlasti u Vukovaru, isprika i razmjena podataka, a pretpostavlja da je sa svime povezna i 'udbaško-komunističko-kosovska klika'. Pozvavši premijerku Kosor da raskine koaliciju sa SDSS-om, ustvrdila je kako nitko nije reagirao na Stanimirovićevu izjavu da je bio civilna žrtva u Vukovaru.

Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ne slaže se s prijedlogom pojedinih branitelja da se uvede zakon o oprostu u Srbiji za hrvatske branitelje jer se, istaknuo je, ne smiju izjednačavati kategorije agresora i branitelja.

Po njegovim riječima, sudeći po uhićenju Tihomira Purde, moglo bi se dogoditi da svaki branitelj može biti uhićen prelaskom granice jer se nalazi na nekom popisu. Unatoč tvrdnjama da su hrvatski branitelji od 91. do danas nasvjetlija točka i ponos Hrvatske, više od njih 1.800 u tom je razdoblju napravilo suicid, napomenuo je.

'Sadašnje garniture vlasti iznevjerile branitelje'

Pšenica drži da je veliki problem u rješavanju statusa branitelja i njihovom položaju i u tome što još nije pokrenuta odgovornost ondašnjeg političkog i vojnog vrha Srbije, odnosno onih koji su vršili pripreme i organizaciju rata protiv Hrvatske, a dijelom odgovorne smatra i same branitelje koji su 'izabrali predstavnike koji su samo produžetak vlasti'.

U izbornoj godini branitelji bi trebali dobro razmisliti što napraviti 'jer su sadašnje garniture vlasti iznevjerile njihovo povjerenje', dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene