Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVODE SE IZVIDI

USKOK potvrdio: Ponovo istražuju pogibiju malene Madine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK ponovo provodi izvide vezane za slučaj pogibije šestogodišnje Madine Hussiny koja je stradala 2017. godine u naletu vlaka.

USKOK je za N1 potvrdio kako ponovo istražuju slučaju male Madine.

Kako dio izvršenja presude  Europskog suda za ljudska prava, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi izvide u slučaju pogibije šestogodišnje djevojčice iz Afganistana Madine Hussiny.

Tom presudom utvrđeno je pet teških kršenja ljudskih prava, pa je Hrvatska trebala napraviti plan s pojedinačnim i općim merama kako bi se u budućnosti spriječila takve prakse u Hrvatskoj, no pučka pravobraniteljica ističe kako je plan djelomičan.

"Obitelj je nakon primitka presude Europskog suda za ljudska prava, nakon reakcija koje su uslijedile s obzirom na ta teška utvrđenja podnijela zahtjev radi naknade štete", kazala je Anja Bezbradica Jelavić, odvjetnica obitelji Hussiny za N1 te dodala kako će tek vidjeti kolika će biti visina naknade.

U uredu zastupnice Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava kazali su da su Akcijski plan jučer poslali Odboru ministara – no detalje će objaviti nakon objave u Odboru. Nije poznato kad bi to moglo biti.

Pročitajte i ovo Madina ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA Na braniku ljudskih prava: ''Presuda u slučaju male Madine ne smije ostati mrtvo slovo na papiru''

Pročitajte i ovo Ana Ćuća iz Centra za mirovne studije Traže smjenu vrha MUP-a Iz CMS-a o slučaju malene Madine: "Kako je moguće da je nestao ključni dokaz za ovako tešku povredu ljudskih prava, u kojoj je izgubljen dječji život"

"Cjelokupni Akcijski plan tek treba biti u potpunosti sastavljen, ne bih sada komentirala ono na čemu se radi, ali da, potrebno je uz pojedinačne mjere dodati i opće mjere", zaključila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Istragu koja je rezultirala odbacivanjem kaznenih prijava 2018. godine Europski je sud nazvao neučinkovitom. Pobrojali su manjkavosti i zaključili da zastare još nema. Stoga USKOK sada ponovno na tome radi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene