Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malverzacije sa zemljištem

USKOK pokreće istragu zbog sumnjivih legalizacija na Braču: Otkrili kako je zaštićeni prostor "postao" građevinsko zemljište

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero okrivljenika, hrvatskih državljana - 62-godišnjakinje, dva 50-godišnjaka, 35-godišnjaka i dva 33-godišnjaka. Otkriveno je kako je zaštićeni prostor postao zemljište sa nekretninama koje treba legalizirati.

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv šest osoba uhićenih u srijedu u Dalmaciji.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Istražni zatvor zatražen je za jedno od šestero uhićenih u bračkoj aferi malverzacija sa zemljištem i dozvolama. I to za službenicu županijskog Odjela za prostorno uređenje, potvrdio je to nakon ispitivanja u splitskom USKOK-u njezin odvjetnik.

Uz nju, za sumnjive radnje legalizacije nepostojećih objekata USKOK još tereti arhitekta, geodete, te vlasnika nekretnina.

"Stavlja joj se na teret zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave sve smo rekli još prije šest mjeseci tko da smatram da je ovo nepotrebni", kazao je Dean Rahan, odvjetnik osumnjičene službenice u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Maria Juriča.

"Doneseno je rješenje o provođenju istrage stavlja mu se na teret počinjene dva kaznena djela, on je vlasnik tih nekretnina i te nekretnine je kasnije prodao", navodi Damir Primorac, odvjetnik osumnjičenog vlasnika nekretnina.

"Kao branitelj, potpuno sam siguran da čovjek nije napravio prekršaj, a kamoli kazneno djelo", smatra Goran Vučetić, odvjetnik osumnjičenog arhitekta.

Dovršeno krim istraživanje

Splitska policija dovršila je krim istragu. Utvrđeno je da je u razdoblju od 2. travnja 2014. do 11. listopada 2021., nakon dogovora s 50–godišnjim vlasnikom nekretnina na području Brača, pet osoba mu omogućilo da legalizira navodne građevine na zemljištima koja se nalaze izvan građevnog područja, a taj dio je prostornim planom označen kao zaštićeni prostor.

50-godišnjak, 35-godišnjak i dva 33-godišnjaka izrađivali su arhitektonske i geodetske snimke u kojima su lažno ucrtavali da se na nekretninama - zemljištu u vlasništvu 50-godišnjaka, nalaze slobodnostojeće - manje zahtjevne nezavršene stambene zgrade ili zgrade stambeno-poslovne namjene, iako su znali da na nekretninama nije bilo takvih zgrada, tj. nije bilo zgrada koje su se mogle ozakoniti, odnosno znali su da su montirane makete izrađene od knaufa i kartona sačinjene samo kako bi se stvorio privid postojanja nezavršenih zgrada

Snimke su predavane u rad uredu zaduženom za legalizaciju, a nakon toga je 62-godišnjakinja, državna službenica, zaposlenica ureda, bez obavljanja očevida sačinjavala zapisnike u kojima je lažno navodila kako stanje na terenu odgovara priloženim snimkama, te iako nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti u pet predmeta provela postupke i izdala pet rješenja o izvedenom stanju, na koji je način ozakonila navodne zgrade i samostojeće objekte te time izravno utjecala na značajno povećanje vrijednosti nekretnina.

Unosila lažne podatke

Utvrđeno je i da je 62-godišnjakinja, kao službena osoba iskoristila svoj položaj i ovlasti i time drugom pribavila znatnu imovinsku korist tako što je u više navrata u službene isprave unijela lažne podatke i svojim potpisom ovjerila takve isprave i uporabila ih u službi kao da su istinite pa je time počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Nadalje je utvrđeno da je 50-godišnjak potaknuo 62-godišnjakinju da iskoristi svoj položaj i ovlasti i da kao službena osoba u službene isprave unese neistinite podatke i svojim potpisom i službenim pečatom ovjeri takve isprave i uporabi ih u službi, kao da su istinite pa je time počinio kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Također je utvrđeno da su u istom vremenskom periodu 35-godišnjak i 50-godišnjak pomogli 62-godišnjakinji pa su time počinili kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Potaknuo ih na izradu lažne dokumentacije

Utvrđeno je i da je naprijed navedeni 50-godišnjak potaknuo dvojicu 33-godišnjaka da izrade lažnu ispravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava i takvu ispravu nabavio radi uporabe. Jedan 33-godišnjak je izradio lažnu ispravu, dok je drugi 33-godišnjak pomogao prvom da se takva isprava uporabi kao prava čime su počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave, a navedeni 50-godišnjak kazneno djelo poticanja na krivotvorenje isprave.

Policajci su obavili pretragu doma i drugih prostorija, ureda i izuzeli predmete koji se povezuju s izvršenjem navedenih kaznenih djela (računala, laptopi, mobiteli i dr.).

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene