Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo nije zadovoljno ni činjenicom što je sutkinja istrage odbila u jednomjesečnom istražnom zatvoru zadržati Damira Vrbanovića.


Uskok je u ponedjeljak podnio žalbu na sudsku odluku prema kojoj Zdravko Mamić, njegov sin i dvojica osumnjičenih poduzetnika istražni zatvor mogu zamijeniti jamčevinama.

Tužiteljstvo nije zadovoljno ni činjenicom što je sutkinja istrage odbila u jednomjesečnom istražnom zatvoru zadržati čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića kojemu je zbog toga nastavila vrijediti jamčevina od milijun kuna uplaćenih u srpnju nakon pokretanja prve istrage zbog milijuna izvučenih iz Dinama.

Vezani članci Slika nije dostupna MAMIĆ OSTAO BEZ 7 MILIJUNA KUNA Vrhovni sud odbio žalbu gazde Dinama Slika nije dostupna Zdravku Mamiću određen istražni zatvor i jamčevina od 14 mil. kuna

TKO JE MAMIĆEV ISTARSKI DVOJAC? Preko njih se, navodno, prebacivao novac

Žalbu na odluku sutkinje istrage Erne Dražančić od 19. studenoga Uskok je najavio čim je donesena. "Žalit ćemo se jer s obzirom na kriminalnu količinu koja se okrivljenicima stavlja na teret, ozbiljnost kaznenih djela i imovinsku korist koja je pribavljena i kojom je oštećen Dinamo smatramo da nikakva mjera opreza niti jamstvo ne može zamijeniti istražni zatvor", kazao je tužitelj Tonči Petković nakon ročišta u četvrtak navečer.

14 milijuna kuna jamčevine

Mamiću je tada oređen istražni zatvor iz kojega može izaći uz 14 milijuna kuna jamčevine. Njegovu sinu Mariu Mamiću određena je jamčevina od pet milijuna kuna, a dvojici osumnjičenih poduzetnika Sandru Stipančiću i Igoru Kroti od četiri, odnosno dva milijuna kuna.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Iz Dinama navodno izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Krota i Stipančić.

Prema pisanju medije imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki. Njihove su tvrtke navodno surađivale s ukrajinskom vladom dok je na njenom čelu bila Julija Timošenko, ali i vladom Republike Srpske Milorada Dodika.

ZAOBILAZNI PUT Postoji način na koji će Mamić moći komunicirati s ključnim ljudima

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju