Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedena istraga

Dogovorili cijenu od 150 eura po osobi za krijumčarenje migranata, protiv njih podignuta optužnica

Uhićenje krijumčara ljudima (Foto: MUP)
Uhićenje krijumčara ljudima (Foto: MUP) MUP
Aktualno Galerija +0 Uhićenje krijumčara ljudima (Foto: MUP) Galerija 1/1 >>
Zbog krijumčara ljudima, USKOK je podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih i jednog BiH državljanina.

Nakon spektakularne koordinirane policijske akcije tijekom koje su uhićeni osumnjičeni krijumčari ljudima u travnju, USKOK je proveo istragu.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Danas je USKOK objavio kako je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuta optužnica protiv četvoro hrvatskih državljana M. J. (57), D.J. (31), M.Z. (29), J.A. (57) i bosansko-hercegovačkog državljanina D. Đ. (29) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, od 14. siječnja do 13. travnja 2018., u Tušiloviću, povezali u zajedničko djelovanje radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi prebacivanjem većeg broja stranih državljana iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u Sloveniju.

Nakon što su s osobama u Bosni i Hercegovini dogovorili cijenu od 150 eura po osobi i njihovo prebacivanje iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, pripadnici zločinačkog udruženja su organizirali preuzimanje i prevoženje stranih državljana do Zagreba, nakon čega su odlazili u Bosnu i Hercegovinu radi preuzimanja dogovorenog iznosa novca.

Na taj je način iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku u 23 navrata prebačeno 153 stranih državljana za što su okrivljenici primili ukupno 21.900 eura koji iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinom prebacivanju, međusobno podijelili.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene