Uhićenje krijumčara ljudima (Foto: MUP)
Uhićenje krijumčara ljudima (Foto: MUP) Foto: MUP

Uskok je na temelju prijava zagrebačke policije pokrenuo istrage protiv dviju skupina krijumčara ljudima – peteročlane koju sumnjiče za krijumčarenje najmanje 133 stranaca i sedmeročlane koja je iz BiH u Hrvatsku navodno prebacila 27 migranata.


Peteročlana skupina, u kojoj je uz hrvatske i jedan državljanin BiH, navodno se od 14. siječnja do 13. travnja, u Tušiloviću, povezala u zajedničko djelovanje kako bi zaradili prebacivanjem većeg broja stranaca iz BiH u Hrvatsku te potom u Sloveniju.

Vezani članci Očevid, ilustracija Teška prometna nesreća u Tisnu: Četiri osobe ozlijeđene u sudaru tri vozila Migranti, ilustracija Teške optužbe na račun hrvatske policije: "Zaustavili su me kod Rijeke, pretukli i ukrali mi telefon"

"Nakon što su s osobama u Bosni i Hercegovini dogovorili cijenu od 350 eura po stranom državljaninu i njihovo prebacivanje preko bosansko-hrvatske granice, pripadnici zločinačkog udruženja organizirali su preuzimanje i prevoženje stranih državljana do Zagreba, nakon čega su okrivljenici odlazili u Bosnu i Hercegovinu radi preuzimanja novca", izvijestio je Uskok.

Na taj je način, sumnja tužiteljstvo, iz BiH u Hrvatsku u 20 navrata prebačeno najmanje 133 stranih državljana, za što su primili najmanje 46.550 eura, a iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinom prebacivanju, međusobno podijelili. Za svih pet osumnjičenih pripadnika te skupine Uskok je zatražio određivanje istražnog zatvora.

Druga, sedmeročlana skupina migrante je navodno također krijumčarila za 350 eura, a bila je aktivna od prosinca prošle do ožujka ove godine. Ukupno su u pet navrata preko granice prebacili najmanje 27 stranaca, čime su zaradili 9350 eura. (Hina)