Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Mito u HAC-u

VIDEO: Dao sam 2 tisuće eura mita u HAC-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pouzdanik je ekskluzivno za Novu TV progovorio o korupciji u HAC-u.

Za zapošljavanje u Hrvatskim autocestama uzimalo se mito! Da je tako tvrdi i pouzdanik USKOK-a koji je ekskluzivno pred kamerama Nove TV progovorio o tome kako je i sam dao 2 tisuće eura za posao.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Novac je, kaže, uzeo Mato Šarčević za kojeg mnogi unutar HAC-a vjeruju da je poput slučaja Josipa Pocrnića zaposlen na fiktivno radno mjesto. Razgranatu mrežu mutnih poslova u Hrvatskim autocestama raspetljava i policija.

>> 'Nije problem Livaković, već Kalmeta i Sanader'

Tamu oko zapošljavanja u Hrvatskim autocestama odlučio je rasvijetliti naš sugovornik i Uskokov povjerenik. 'Prije par godina dvije tri godine je Mato Šarčević preko kolege došao do mene, stupio u kontakt i tražio me za zapošljavanje u HAC-u, ja sam bio nezaposlen u to vrijeme, 2000 eura', rekoa nam je Uskokov pouzdanik.

Novac je dao, a nakon toga krenulo je zavlačenje. Posao je trebao biti sređen za mjesec - dva. To se nije dogodilo, ali Šarčević nije vraćao novac.'Reko je da mi novce ne može vratiti jer nisu svi novci za njega', kaže Uskokov poudanik.

Sindikati sumnjaju da je u uzimanje mita uključen dio direktora

I sindikati sumnjaju da je u uzimanje mita za zapošljavanje uključen i dio direktora Hrvatskih autocesta. 'Mato Šarčević je formalno zaposlen na mjestu suradnika u sektoru za održavanje a stvarno je obavljao dugo godina posao vozača nekad direktora a danas člana Uprave Mlinarevića. Mislim da upravo iz toga izlazi njegova moć zapošljavanja ljudi jer sa pozicije suradnika odnosno vozača on to nikako nije mogao', rekao nam je sindikalac Mijat Stanić.

Standardna procedura kod takvog zapošljavanja, tvrde sindikati, bila je raspisivanje javnog natječaja, koje bi direktorica pravnog sektora Marijana Raguž potom poništavala, a zatim bi se na ista mjesta zapošljavalo bez natječaja. Naš sugovornik nije imao ni takvu sreću.

'Vidio sam da je to vjerojatno prevara i odlučio sam tražiti novac nazad i tako da nakon pola godine traženja svog novca novac mi nije vračao pa sam odlučio prijaviti slučaj', kaže Uskokov pouzdanik. Za isto su Matu Šarčevića prije dva tjedna prijavile još dvoje osobe.

Uz uzimanje mita HAC potresaju i afere skupocijenog bojenja tunela te sporna nabavka automobila članova Uprave. Njima se bavi i Državno odvjetništvo. Prema izvorima bliskim istrazi uskoro bi mogle uslijediti i optužnice. Na korupciju u HAC-u početkom proljeća javno je upozorila i zaposlenica na naplatnoj postaji Novska Majda Rumora. Ona, kao i naš sugovornik, tvrdi da je takvih slučajeva na pretek. Neki su ipak skupili hrabrosti o tome i progovoriti.

Treba li ministar Kalmeta dati ostavku zbog afera u HAC-u?

  • Apsolutno
  • Da
  • Ne
  • Samo ako se istragom utvrdi njegova krivnja
  • Ne znam

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene