Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je pokrenuo istragu protiv 27 ljudi i sedam trgovačkih društava


Na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za financijske istrage Ministarstva financija te kaznenih prijava PNUSKOK-a, USKOK pokreće istragu protiv 27 okrivljenika ( u dobi od 33, 53, 42, 39, 35, 40, 22, 43, 26, 31, 62, 31, 41, 59, 29, 62, 32, 65, 70, 74, 56, 55, 31, 62, 53, 52, i 52 godine) te sedam trgovačkih društava zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje kroz koje su utajili porez ili carinu, pomagali u utaji poreza, zlouporabili položaj i ovlasti, poticali na zlouporabu položaja i ovlasti, pomagali u krivotvorenju isprava. Sumnjiči ih se i za primanje i davanje mita.

Vezani članci Lisice, ilustracija USKOK raskrinkao zločinačku skupinu: Direktor organizirao prevaru tešku više od 6,2 milijuna kuna? Slika nije dostupna Zločinačko udruženje: USKOK podigao optužnicu protiv 19 osoba koje su utajile 37 milijuna kuna poreza

Osnovano se sumnja da su dvoje osumnjičenih od siječnja 2017. do sredine studenoga ove godine u Karlovcu, Zagrebu, Jastrebarskom i drugim mjestima u Hrvatskoj, povezale u zajedničko djelovanje pet drugih osumnjčenika  kao odgovorne osobe više drugih trgovačkih društava. Oni su udruženi kako bi pomogli prikriti poreze na prodana osobna vozila. U tome su im se pridružile još četvero osumnjičenih obuhvaćenih ovom istragom kojei su inače voditelji poslovanja više trgovačkih društava.

Pod istragom i zaposlenik policije

Troje osumnjičenika iz ove istrage su iz Njemačke i drugih članica EU nabavljali automobile namijenjene daljnjoj prodaji u Hrvatskoj, a kao fiktivne dobavljače za vozila navodili su više trgovačkih društava. Ta društva nisu prijavila niti platila PDV. Također su s računa više društava podigli gotovinu u ukupnom iznosu od najmanje 17,9 milijuna kuna s kojom su dalje raspolagali u svoju korist i korist drugih okrivljenika, dok su Državni proračun RH oštetili za najmanje 26,2 milijuna kuna.

Osim toga, pod istragom je i službenik PU karlovačke, točnije viši upravni referent Odjela za upravne poslove za kojeg se sumnja da je jednom od osumnjičenih iz Informacijskog sustava MUP-a pribavljao osobne isprave koje su dalje korištene za izradu nevjerodostojnih osobnih iskaznica i putovnica. Pripadnika PU karlovačke tereti se i da je, suprotno proceduri, prijavljivao i deponirao vozačke dozvole i omogućio pribavljanje neklasificiranih podataka iz Informacijskog sustava MUP-a. Uz to, naplaćivao je upravne pristojbe i zadržavao ih za sebe, a primio je mito u zamjenu za osobne podatke za izradu nevjerodostojnih osobnih isprava Republike Srbije.

 

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv desetorice okrivljenika.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju