Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premrežen sustav pogodovanja

Afera Janaf: USKOK donio rješenje o pokretanju istrage protiv 11 osumnjičenih, policija podnijela kaznene prijave protiv njih 13, a otkriveni su i novi detalji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika afera u kojoj je među 11 uhićenih i direktor tvrtke Janaf Dragan Kovačević, prema Uskoku, imala je premrežen 'sustav' pogodovanja i namještanja natječaja.

USKOK je objavio priopćenje u kojem su detalji oko nove velike afere, a u priopćenju su objavili da se pokreće istraga protiv 11 osumnjičenih u aferi Janaf, među kojima su Krešo Petek, šef tvrtke Elektrocentar Petek i prvoosumnjičeni u istrazi te predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević.

Pročitajte i ovo Uhićenja u Osijeku krijumčarenje ljudi Otkrivaju se detalji velike akcije USKOK-a: Uhićena organizirana kriminalna skupina, migranti plaćaju po nekoliko stotina eura za prijevoz Velika akcija policije - 5 MEĐUNARODNA AKCIJA FOTO Grupa hrvatskih krijumčara droge švercala i oružje u EU: Poznati detalji njihova rada

Osumnjičenici su i dvojica gradonačelnika. Velikogorički Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, koji tvrde da nisu upoznati za što ih terete, a ni povezani s Kovačevićem. 

USKOK je u novom priopćenju ponovio za što se jedanaestoricu sumnjiči, a to su počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja te pomaganja u nezakonitom pogodovanju. 

USKOK u priopćenju ističe kako se prvoosumnjičeni Petek sumnjiči da je od rujna 2019. do 18. rujna 2020., u Zagrebu, drugoosumnjičenim Kovačevićem dogovorio da će mu za poduzimanje svih radnji potrebnih za osiguranje dodjele poslova kojih je investitor JANAF njegovom društvu, kao nagradu dati 1,96 milijuna kuna u gotovini, što je Petek 11. studenoga 2019. i učinio.

Kovačevića se nadalje sumnjiči da je u cilju realizacije dogovorenog najprije u Plan investicija društva JANAF uvrstio dva projekta, nakon čega je, koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika društva koji im je nadređen, od trećeosumnjičenog direktora Sektora sigurnosti i zaštite te četvrtoosumnjičenog direktora Sektora transporta nafte u JANAF-u, zatražio da poduzmu sve radnje potrebne kako bi Petekovoj tvrtki osigurali dodjelu navedenih poslova, na što su pristali pristali te poduzeli potrebne aktivnosti.

USKOK navedene direktore iz JANAF-a sumnjiči da su prepustili da dio natječajne dokumentacije za jedan od poslova sastavljaju Petek i petoosumnjičeni, kako bi svojim tvrtkama osigurali prednost na natječaju. To je, kako navodi USKOK, rezultiralo zaključivanjem dva ugovora o izvođenju radova svaki u vrijednosti od 20 milijuna kuna.

Isto tako USKOK Peteka sumnjiči da je od rujna 2019. do 18. rujna 2020., u Zagrebu i Novoj Gradiški, s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih, da se u jednom postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli upravo njemu i sedmoosumnjičenom, dati 100.000 kuna.

Te radnje su, tvrdi USKOK i poduzete kako bi se osiguralo da od svih pristiglih ponuda najpovoljnija bude ponuda Petekove tvrtke i tvrtke sedmoosumnjičenog.

Nadalje, USKOK ističe da je "protivno obvezi zakonitog provođenja svih poslova koji se obavljaju u okviru tijela gradske uprave", omogućeno tvrtka šestoosumnjičenog bude odabrana za izradu projektne dokumentacije, kao i da se za nadzor obavljenih radova odabere društvo koje je prethodno odredio Petek, a čiji će djelatnici po zaključenju ugovora omogućiti odobravanje plaćanja svih izvedenih radova zajednici ponuditelja trgovačkih društava, neovisno o njihovoj kvaliteti.

Također se osnovano sumnja da je, od rujna 2019. do 18. rujna 2020., u Zagrebu i Velikoj Gorici, na traženje i u dogovoru s Petekom, gradonačelnik Velike Gorice poduzeo sve radnje potrebne da se Petekovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja, procijenjene vrijednosti nabave 97.365.000 kuna, dodijeli izvođenje tih radova.

USKOK velikogoričkog gradonačelnika Barišića sumnjiči da je, koristeći autoritet funkcije gradonačelnika i pozicije jedinog člana Skupštine trgovačkog društva VG Vodoopskrbe d.o.o. (Vodoopskrba), od osmoosumnjičenog, koji je predsjednik uprave Vodoopskrbe te ujedno i naručitelj navedenih radova i koji je upravljao tim javnim nadmetanjem, zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem dokumentacije o nabavi sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice (devetoosumnjičene), te da im u fazi nakon podnošenja ponude prepusti da sami evaluiraju svoju i druge ponude koje će biti podnesene, na što je navedeni predsjednik uprave Vodoopskrbe pristao.

Isti je, kako se navodi u priopćenju USKOK-a, naložio desetookrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena Dokumentacije o javnoj nabavi, na pitanja Petekove tvrtke i njegovih poslovnih partnera u ime Vodoopskrbe objavljuje one odgovore koje će joj dati devetoosumnjičena konzultantica, kao i da pitanja njihovih konkurenata, radi otkrivanja tehnoloških rješenja i s njima povezan okvirni iznos njihovih ponuda, daje na uvid djelatnicima Petekove tvrtke, što je desetoosumnjičena kontinuirano provodila.

Prema USKOK-u sve je to rezultiralo zaključivanjem ugovora između Vodoopskrbe i Petekove konzultantice o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

U konačnici, USKOK u rješenju o pokretanju istrage ističe i da se osnovano sumnja da je na na traženje i u dogovoru s Petekom , od rujna 2019. do 18. rujna 2020., gradonačelnik Velike Gorice pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja, nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici. Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Velike Gorice provođenje pozivnog natječaja s time da se, sukladno dogovoru s Petekom, poziv za podnošenje ponude dostavi trgovačkom društvu u kojem je odgovorna i posljednja, jedanaesta osumnjičena osoba te dvama drugim društvima, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti posljednje osumnjičeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom, a po zaključenju ugovora zajedno s Petekom kreirati projektnu dokumentaciju kojom će osigurati prednost njegovom društvu.

Nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja, 11-osumnjičeni je u ime svoje tvrtke s Gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s Petekom započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

Na kraju u USKOK-u kažu da se sad čeka odluka Sabora o skidanju imuniteta dvojice navedenih gradonačelnika, koji su i saborski zastupnici.

Policija podigla kaznene prijave protiv 13 osoba

Oglasio se i MUP nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u aferi Janaf. Oni su pak podnijeli kaznene prijave protiv 13 osoba zbog kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1960.), od rujna 2019. do rujna 2020. godine, u dogovoru s drugo - (1969.), treće - (1976.), četvrto - (1961.) i petoosumnjičenim (1968.), zbog interesa da njegovo trgovačko društvo dobije poslove izvođenja građevinskih i inženjerskih radova investitora dioničkog društva u suvlasništvu Republike Hrvatske, predao drugoosumjičenom iznos od 1.960.000,00 kuna kao nagradu za poduzimanje radnji potrebnih za dodjelu tih poslova, a na njegovo prethodno traženje.

Drugoosumnjičeni je, sa ciljem realizacije dogovorenog, od trećeosumnjičenog i četvrtoosumnjičenog zatražio izradu tehničke dokumentacije za potrebe postupka nabave i donošenja odluke o odabiru najpovoljnije ponude trgovačkog društva u stvarnom vlasništvu prvoosumnjičenog, a čime je prvoosumnjičenom omogućio sklapanje ugovora u vrijednosti od oko 40 milijuna kuna.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do rujna 2020. godine, zbog interesa da njegovo trgovačko društvo i društvo u vlasništvu osmoosumnjičenog (1963.) dobiju poslove na izvođenju građevinskih radova investitora jedinice lokalne samouprave u vrijednosti od 4.100.000,00 kuna, poduzeo radnje da sedmoosumnjičena (1978.) izradi projektnu dokumentaciju kojom je osigurana prednost trgovačkim društvima u vlasništvu prvo- i osmoosumnjičenog u odnosu na druge zainteresirane gospodarske subjekte u okviru planiranog javnog nadmetanja. Potom je prvoosumnjičeni poduzeo radnje sa ciljem odabira građevinskog nadzora kojim bi se društvu u njegovom vlasništvu i društvu u vlasništvu osmoosumnjičenog odobrilo plaćanje svih izvedenih radova neovisno o njihovoj kvaliteti.

Također, sumnja se da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do rujna 2020. godine, zbog interesa da njegovo društvo dobije poslove na izvođenju građevinskih i inženjerskih radova investitora trgovačkog društva u suvlasništvu Republike Hrvatske procijenjene vrijednosti nabave 97.365.000,00 kuna, tražio od desetoosumnjičenog (1984.) manipuliranje predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem Dokumentacije o nabavi.

Sukladno zahtjevima prvosumnjičenog i njegove suradnice, jedanaestoosumnjičene (1970.), desetoosumnjičeni je tražio od dvanaestoosumnjičene (1986.) da, kao zaposlenica trgovačkog društva u suvlasništvu RH, objavljuje one odgovore koje joj je dala jedanaestoosumnjičena i time Dokumentaciju o nabavi mijenja prema potrebama trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog.

Nakon toga je desetoosumnjičeni, u dogovoru s prvoosumnjičenim i jedanaestoosumnjičenom, fingirao provođenje pozivnog natječaja za nabavu usluga tehničke evaluacije ponuda. Ponude su dostavljene onim društvima koje su prethodno odabrali prvoosumnjičeni i jedanaestoosumnjičena, kako bi se u konačnici odabralo društvo u vlasništvu jedanaestoosumnjičene. Potom je ponuda trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog, uslijed tehničke evaluacije koju je provela jedanaestoosumnjičena, ocjenjena u cijelosti valjanom. Na taj način su stvorili sve preduvjete za donošenje odluke o odabiru trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog, kao izvođača radova.

Osim navedenog, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do. rujna 2020. u Velikoj Gorici, poduzeo sve radnje da jedinica lokalne samouprave ponovo pokrene postupak javnog nadmetanja, a sve s ciljem da njegovo društvo dobije poslove na izvođenju radova investitora jedinice lokalne samouprave. U vezi toga je dogovorio da će ponude za izradu projektne dokumentacije dostaviti društvu u vlasništvu trinaestoosumnjičenog (1946.) koji će kreirati projektnu dokumentaciju na način da će osigurati prednost trgovačkom društvu u vlasništvu provosumnjičenog, no uslijed uhićenja i pokretanja kaznenog postupka istu nije do kraja kompletirao.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja deset osumnjičenih je predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku , dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene