Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja mogla bi se povećati ili bi ta polica mogla postati čak i obvezna. Ministar zdravstva smatra kako bi se na taj način namaknuo novac za saniranje golemih dugova u zdravstvu, koji su dosegnuli gotovo 8 milijardi kuna, a liječnici i pacijenti misle kako je to tek kap u moru te da se uštedjeti može i mora na drugim mjestima.


Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja mogla bi se povećati ili će ta polica osiguranja postati obvezna. Plan je to Milana Kujundžića, ministra zdravstva, kako pronaći dodatan novac za smanjenje dugova u zdravstvu.

Vezani članci Patronažna sestra, ilustracija Patronažne sestre: Rade s prevelikim brojem pacijenata, a posao im je rizičan zbog ugriza pasa, nepostojanja zvona i nesigurnosti u romskim naseljima Milan Kujundžić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Postignut dogovor o Kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje

Još se ne zna hoće li cijena i dalje biti 70 kuna ili će se iznos računati prema visini plaće. Udruga pacijenata slaže se kako se neke promjene moraju uvesti.

"Činjenica je da u Hrvatskoj samo oko trećina građana radi i da oni uzdržavaju zapravo čitav sustav i da je ovakvo stanje neodrživo. Samo što je i pitanje potrošnje, a ne samo pitanje prikupljanja sredstava", kaže Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Jer, uštede se trebaju, poručuju pacijenti, napraviti na drugim mjestima. "Trebalo bi napraviti i racionalizaciju bolničkih pretraga koje se nekada dupliciraju i rade se nepotrebno. Time se povećavaju liste čekanja", kaže Belina.

Da ima nepotrebnih pregleda, slažu se i liječnici primarne zdravstvene zaštite.

"Ne morate biti jako pametni da na 100 pacijenata dnevno možete procijenti i iz podataka koje dobivate, da možete procijenti da li netko mora npr.ići vaditi krv ili ne treba", kaže Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara privatne zdravstvene zaštite.

Jedna od mjera smanjenja dugova je uvođenje košarice usluga. "Ne postoji tako bogata zemlja koja sve vaše nepotrebne želje može ispuniti", kaže Rodić. 

S tim se slažu i bolnički liječnici. "Očito moramo definirati košaricu usluga koja će biti besplatna i dostupna svima, a onda napraviti racionalizaciju da se ne bismo još dublje ukopali u problem", kaže Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Uvođenje obveznog dopunskog osiguranja za njih bi trebala biti posljednja mjera. Bolnički liječnici smatraju kako u cijelu priču dugova treba uključiti HZZO.

"To nam je zapravo vreća s novcima i trebalo bi vidjeti kud te vreće s novcima odlaze i da li postoje šanse da se tu naprave uštede", kaže Šmit.

Hoće li resorni ministar poslušati neke od ovih savjeta i koje su mjere štednje najizglednije kako se zdravstveni sustav ne bi urušio, danas od njega nismo mogli dobiti odgovor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr