Obavijesti Video Pretražite Navigacija
subvencijska prijevara

Afera Tulipani: EPPO podigao optužnicu protiv Hrvoja Vojkovića, bivšeg ministra gospodarstva

Hrvoje Vojković ispitan u EPPO - 4
Hrvoje Vojković ispitan u EPPO - 4 Foto: Ranko Suvar/Cropix
EPPO je podignuo optužnicu protiv Hrvoja Vojkovića, bivšeg ministra gospodarstva zbog subvencijske prijevare.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao je optužnicu protiv Hrvoja Vojkovića, bivšeg ministra gospodarstva i Gorana Lučeva, konzultanta, zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava u tri projekta sufinanciranih sredstvima EU-a koji uključuju i izgradnju staklenika.

Vojković i Lučev su uhićeni pa pušteni da se brane sa slobode početkom ožujka.

EPPO je, ne navodeći identitet optuženih, objavio kako sumnjaju da je od travnja 2020. do kraja prosinca 2022. Vojković podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratnih potpora za projekte koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća.

Sva tri projekta, čija je zajednička vrijednost iznosila nešto manje od 650.000 eura – za koje su zatražene subvencije u vrijednosti od gotovo 370.000 eura – bili su sufinancirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85 posto, dok je preostalih 15 posto išlo na trošak hrvatskog proračuna.

Za dobivanje bespovratnih sredstava Vojkovićeva tvrtka trebala je ispunjavati obvezne uvjete natječaja. Jedan od njih bila je odgovarajuća veličina trgovačkog društva, navodi EPPO.

Također, utvrdili su da je Vojković u tri navrata, lažno prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da na zemlji u vlasništvu njegove tvrtke uzgaja tulipane kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini, jer bi tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije, objavio je EPPO.

Tako izdane potvrde, dodaju, Vojković je priložio zahtjevima za potpore u kojima je naveo da ispunjava tražene uvjete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dvoje pod istragom Policija i USKOK u akciji: Poznato o kome je riječ

Tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, kako bi djelatnike Agencije uvjerio u istinitost tvrdnji navedenih u zahtjevima za potpore dostavio je neistinitu dokumentaciju koju je sačinio zajedno sa drugooptuženikom, kojom je lažno prikazao da njegovo trgovačko društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

"Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, Agencija je posumnjala na prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore okrivljeniku", izvijestio je EPPO.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica tehničke vlade Vlada nagradila Baby Lasagnu: Plenković objavio koliko će novca dobiti

Vojković koji je osim ministarske dužnosti bio i direktor Croatia osiguranja uhićen je 29. veljače, a dan kasnije je pušten da se tijekom istrage brani sa slobode nakon što je, kako se tada neslužbeno doznalo, priznao sve što su mu je europsko tužiteljstvo stavljalo na teret.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene