Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar o sigurnosti

Može li se u Hrvatskoj dogoditi atentat? "Na sigurnosti se stalno radi, ali nijedna država u svijetu to ne otkriva"

Ministar Davor Božinović govorio je o sigurnosti u Hrvatskoj, a posebno o sigurnosti javnih dužnosnika.

Dan nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je stanje sigurnosti u našoj državi.

"Šokirani smo onime što se dogodilo i uputili smo izraze sućuti. Ovo sigurno nije jednostavna situacija. Pratimo i u kontaktu smo, pogotovo uredi premijera i naša diplomacija", rekao je Davor Božinović.

Polarizacija društva, čini se, jedan je od ključnih razloga tragičnog događaja u Slovačkoj, a Božinović je osudio korištenje teških riječi i difamaciju.

Na pitanje novinara je li se, nakon događaja u Slovačkoj, i u našoj zemlji podigla razina sigurnosti, posebno javnih dužnosnika, Božinović je objasnio kako radi hrvatska policija.

"Naše službe permanentno analiziraju sve sigurnosno-interesantne pokazatelje. Ja sam i jučer nakon ove vijesti i sinoć razgovarao s odgovornim ljudima, prije svega u policiji. Činjenica je da apsolutne sigurnosti nema. Mi i naše sigurnosne službe na temelju analiza donose i odluke i kad je u pitanju zaštita kritične infrastrukture i kad je u pitanju zaštita osoba, bez obzira jesu li to političari, reagira se na svaku sumnju i prijetnju. Policija i provodi operativne postupke prema osobama za koje se utvrdi da su koristile prijetnje u javnom prostoru. Na tome se stalno radi, ali ja ne bih govorio o tome što se sve poduzima jer to niti jedna država u svijetu ne otkriva", rekao je Božinović, a u nastavku se osvrnuo i na rad slovačke policije.

Pročitajte i ovo Atentat na slovačkog premijera - 4 Reporter Marko Stričević iz Slovačke Predsjednik Slovačke izrazio nadu da bi Fico mogao imenovati zamjenika: "Slovačka je raskoljena, radi se na smirivanju tenzija"

"Ja sam siguran da slovačka policija bez obzira o kriminalističkom istraživanju provodi i interne analize koje bi trebale dati odgovor na pitanje kako se dogodilo i je li se moglo spriječiti. Od mene bi bilo neprofesionalno i nekolegijalno iznositi nekakve zaključke jer nemam sve podatke i u tom svijetu postoji profesionalni kodeks. Znajući da se radi o kolegama s kojima radimo dosta intenzivno i tijekom ljetnih mjeseci, ali i tijekom cijele godine, oni će u trenutku kad budu imali informacije obavijestiti slovačku javnost, a tada ćemo i mi znati do kakvih su zaključaka došli", zaključio je Davor Božinović.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene