Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje smrdi

Nesnosni smrad jednog je direktora koštao fotelje: I ministar se dolazi uvjeriti u situaciju

Nezaustavljiv smrad s Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Nezaustavljiv smrad s Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nezaustavljiv smrad s Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nezaustavljiv smrad s Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nezaustavljiv smrad s Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nezaustavljiv smrad s Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Davorka Simčić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Davorka Simčić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Nezaustavljiv smrad s Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Centar za gospodarenje otpadom Marišćina i dalje zadaje glavobolje mještanima općine Viškovo. Pisali su kaznene prijave, prosvjedovali, blokirali ulaze u centar, o čemu smo izvještavali i u našoj rubrici ''Vaš glas''. Uz sve akcije, smrad je i dalje ostajao. Ipak, to je natjeralo direktora "Eko plusa" da podnese ostavku.

Smrad s Marišćine stajao je fotelje direktora Josipa Dedića. Poduzete mjere, poput vodene zavjese i sadnje drveća, nisu dale rezultata.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez ikakvih informacija Pilot odbio poletjeti zbog smrada koji samo on osjeti: Više od 100 putnika satima čekalo u limbu Botinec SVE SU PRIJAVILI Stanovnici zagrebačkog naselja uznemireni: "Osjeća se nesnosan smrad, peku nas oči i kašljemo. Blizu su vrtić i škola"

''Njemu se više ne vjeruje. Nije ispunio obećanje dano na skupštini županije, a to je da će u prosincu to riješiti i da u prvom mjesecu to više neće smrdit'', rekao je Zlatko Komadina, župa primorsko-goranski.

Nakon odabira novog direktora, Općina Viškovo, ujedno suosnivač centra, predlaže nove korake.

''Ispitati ovu tehnologiju koja je u centru postojeća i zapravo nadograditi tehnologiju centra'', rekla je Sanja Udović, načelnica općine Viškovo.

Slažu se s tim i aktivisti. Rješenje je, poručuju, razvrstavanje otpada. ''Najveći uzrok ovog smrada je ujedno i rješenje. Biorazgradivi komunalni otpad koji dolazi gore na Marišćinu treba hitno maknuti'', rekao je Josip Katalinić, iz kriznog Eko stožera.

A dotad, oko dvije tisuće mještana mora živjeti u svakodnevnom smradu.

''Svi imamo PVC stolariju i uz tu PVC stolariju svejedno smrad ulazi'', kaže Marina Grattun Guline iz Marčelja.

Gospodin Milan Kesić strpljenja više nema. Podigao je tri kaznene prijave protiv odgovornih - posljednja je od 12. siječnja.

''To su opasni, štetni, otrovi kancerogeni plinovi. Ja neću da moja djeca, moji unuci udišu to'', kaže Kesić.

Potvrđuju to i mjerne stanice Zavoda za javno zdravstvo Županije. ''Rezultati mjerenja na toj postaji u 2018. godini ukazuju da je prekoračena vrijednost za sumporovodike i to 135 puta'', rekao je Goran Crvelin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Dok su dopuštena 24 prekoračenja na godinu. Mještani tako usred prirode udišu zrak druge kategorije.

Smrad se i dalje osjeti, a u ovo će se stanje idućih tjedana doći uvjeriti i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

''Nadam se da će se ministar osobno doći uvjeriti, da neće dobivati informacije iz daleka. Nije bitno tko je kriv, bitno je da se problem riješi, da mještani dobiju pravo na zdrav život'', rekla je Davorka Simčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene