Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Vapaj ugostitelja iz Zagreba: "Nedostaje radne snage, zatvarat ćemo lokale!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ako se uskoro ne riješi problem radne snage, zagrebački ugostitelji bit će prisiljeni zatvarati lokale", rečeno je na Forumu zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja grada Zagreba.

Predsjednik udruženja Franz Letica rekao je da su se na području Zagreba najviše tražili kuhari i konobari te da je u tim područjima najveći deficit. "Potražnja je bila za čak 782 kuhara, a popunjena su samo 272 radna mjesta. Tražila su se 1493 konobara, popunjeno je tek 796 mjesta“, rekao je Letica.

Pročitajte i ovo Popuštanje mjera: Ilustracija - 1 Blago popuštanje Tko je već spreman za kavu? Od danas konačno smijemo na terase kafića, otvaraju se i dvorane. Ipak, ima i nezadovoljnih Dražen Biljan i upitno otvaranje kafića - 3 UBLAŽENE MJERE Iako od danas mogu raditi, mnogi ugostitelji ipak nisu otvorili vrata: ''Mi nismo trgovci, kod nas se dolazi na kavicu, a ne po kavicu''

Smatra kako će se nedostatak radne snage odraziti na turističku ponudu grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske. Udruženje zagrebačkih ugostitelja stoga iznosi i prijedloge kako bi se riješio ovaj problem, a to je, između ostaloga, veća praksa koju bi učenici trebali imati u školama. Ugostitelji traže i smanjenje doprinosa na plaće, snižavanje stope PDV-a s 25 na 13 posto, te razgraničenje ugostiteljske djelatnosti i trgovine, ali i priznavanje troškova reprezentacije u 100 postotnom iznosu.

Od Grada Zagreba traže smanjenje koeficijenta komunalne naknade s 10 na 7. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je problem s kojim će se ugostitelji u budućnosti susresti, a to je činjenica da će im ulazni PDV na sirovinu biti 13 posto, ali izlazni 25 posto.

"To će ugostitelji uskoro osjetiti, jer će daleko više morati uplatiti u državni proračun nego što će imati pretporeza u kupljenim namirnicama od mesa, voća povrća i svega ostaloga što je zahvaćeno poreznom reformom", rekao je Ranogajec.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina također je govorio o nedostatku radne snage, istaknuvši kako se sa sličnim poteškoćama susreću i Hrvatskoj konkurentne zemlje. Nema ništa protiv i da se kvote uvoza stranih radnika mijenjaju i deset puta godišnje, ako treba, kako bi se izbjegao nedostatak radnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene