Predsjednik udruženja Franz Letica rekao je da su se na području Zagreba najviše tražili kuhari i konobari te da je u tim područjima najveći deficit. "Potražnja je bila za čak 782 kuhara, a popunjena su samo 272 radna mjesta. Tražila su se 1493 konobara, popunjeno je tek 796 mjesta“, rekao je Letica.
Pročitajte i ovo
Jesu li se i gosti promijenili?
VIDEO Nakon devet mjeseci kavu možete popiti u kafiću, ali ne slave svi: "Ima i onih koji ne mogu raditi..."
Blago popuštanje
Tko je već spreman za kavu? Od danas konačno smijemo na terase kafića, otvaraju se i dvorane. Ipak, ima i nezadovoljnih
Smatra kako će se nedostatak radne snage odraziti na turističku ponudu grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske. Udruženje zagrebačkih ugostitelja stoga iznosi i prijedloge kako bi se riješio ovaj problem, a to je, između ostaloga, veća praksa koju bi učenici trebali imati u školama. Ugostitelji traže i smanjenje doprinosa na plaće, snižavanje stope PDV-a s 25 na 13 posto, te razgraničenje ugostiteljske djelatnosti i trgovine, ali i priznavanje troškova reprezentacije u 100 postotnom iznosu.
Od Grada Zagreba traže smanjenje koeficijenta komunalne naknade s 10 na 7. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je problem s kojim će se ugostitelji u budućnosti susresti, a to je činjenica da će im ulazni PDV na sirovinu biti 13 posto, ali izlazni 25 posto.
"To će ugostitelji uskoro osjetiti, jer će daleko više morati uplatiti u državni proračun nego što će imati pretporeza u kupljenim namirnicama od mesa, voća povrća i svega ostaloga što je zahvaćeno poreznom reformom", rekao je Ranogajec.
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina također je govorio o nedostatku radne snage, istaknuvši kako se sa sličnim poteškoćama susreću i Hrvatskoj konkurentne zemlje. Nema ništa protiv i da se kvote uvoza stranih radnika mijenjaju i deset puta godišnje, ako treba, kako bi se izbjegao nedostatak radnika.