Zahvaljujući suradnji između NP Brijuni i Centra za oporavak morskih kornjača, u Safari park na Brijunima stigla je nova stanovnica.


Kiki, kako je nazvana glavata želva, nova je stanovnica NP Brijuni. Za kornjaču je ponovo uređen veliki bazen u kojem su nekada držali tuljane.

Vezani članci Glava želva u Rijeci Imate li što za cariniti? Mlada glavata želva doplivala na kontejnerski terminal riječke luke Stota obljetnica smrti brijunskog vizionara Paula Kupelwiesera (Foto: NP Brijuni) - 2 Od močvare stvorio ljetovalište: Na 126. godišnjicu Kupelwieserova dolaska na Brijune posađeno stablo murve

Glavata je želva vrsta morske kornjače, koja kao i kopnene kornjače, spada u drevni red Chelonia. Morske su kornjače jedini gmazovi koji naseljavaju Sredozemno i Jadransko more.

>> VIDEO Stogodišnja kornjača posvojila nilskog konja!

Procijenjeno je da se godišnje u Jadranskom moru slučajno ulovi oko 2 500 glavatih želvi. Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom, kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.