Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeste li znali da jedna prosječna grmljavinska oluja oslobodi energije recipročne snazi više od deset atomskih bombi koje su bačene na Nagasaki i Hirošimu?


Sezona olujnih nevremena tek je počela. Visoke temperature kao da izazivaju stvaranje grmljavinskih oblaka. Zbog naglog dolaska hladnog zraka koji se miješa s isparavanjem toplog zraka s tla nastaju oblaci kumulonimbusi. Oni su zapravo krivi za vremenske nepogode ovih dana, jedino iz takvih oblaka nastaju bljeskovi i tutnjava s neba, saznaje Provjereno.

Vezani članci Posljedice olujnog nevremena FOTO Olujno nevrijeme na istoku Hrvatske: Srušena stabla, poplavljene prometnice... Nevrijeme u Francuskoj Strašna oluja pogodila Francusku: Grom udario u Eiffelov toranj, preminula jedna žena koja je ostala zarobljena ispod auta

'Munje nastaju tako da vjetar naelektrizira oblake. U oblacima nastane pozitivan ili negativan naboj, a zemlja koja je inače neutralna stvori suprotan naboj na površini. Kad se pojavi dovoljno visok napon, između oblaka i zemlje dođe do proboja', kaže Renato, kustos Tehničkog muzeja.

Sijevanje munje postaje grom tek kad ono dotakne tlo. Brzina svjetlosti veća je od brzine zvuka pa zato prvo vidimo sijevanje munje, a zatim čujemo gromoglasan tutanj koji postiže jačinu veću od 100 decibela, gotovo do praga boli. Hrvoja je munja pogodila u kišobran prije 6 godina, srećom bez ikakvih posljedica. 'Ja sam ostao u šoku, nisam baš bio siguran što se točno dogodilo. Nakon udara su ljudi počeli s autobusne stanice trčati do mene da pitaju je li sve u redu. Mislim da je protutnjao kroz mene i kroz obuću, kao neki trnci', prisjeća se Hrvoje.

Za razliku od Hrvoja Zvonimir jednostavno obožava munje. Još od malih nogu fascinirala ga je ta prirodna pojava, tako se razvila ljubav prema meteorologiji. Druga strast,  fotografiranje došla je malo kasnije, a kada pomiješate to dvoje, dobijete lovca na munje! Prognozirati vrijeme nije nimalo zahvalan posao, radarske i satelitske snimke uvelike olakšavaju posao, no ovi podmukli oblaci mogu trajati i jako kratko, ali biti izrazito intenzivni. U centru za obranu od tuče Varaždin, 24 sata na dan se prati radarska snimka.

'Ukoliko visina oblaka zadovolji određeni kriterij koji je za taj dan zadan, za nas je oblak opasan', kaže Ivan iz Centra za obranu od tuče.Čak se i mjeri veličina ledene nepogode koja je pala s neba, neki komadi leda veliki su i 5 centimetara. Ivan je 21 godinu na ovoj raketnoj postaji, a 24 sata u ljetim mjesecima stalno spreman za akciju. U nebo ispaljuje rakete koje kroz oblak raspršuju srebro jodid, a srebro jodid led pretvara u kišne kapi.

Uz munje i tuču iz olujnih oblaka stižu i pijavice. Pijavice i tornada zapravo su ista stvar, srećom kod nas se ne stvaraju takozvani superćelijski oblaci koji nastaju kada se spoji više olujnih oblaka. U Americi tornada postižu brzinu od 510 kilometara na sat, a u Hrvatskoj 250. Tuča i pijavice odnose živote rjeđe od munja, barem u našim krajevima. Samo 20 posto sretnika izvuče se s manjim posljedicama poput opeklina nakon udara groma. 1998. godine grom je ubio cijelu nogometnu momčad u Kongu, a svakodnevne štete u cijelom svijetu od grmljavinskih nevremena ne mogu se ni izbrojati. Primijetite li zloćudni oblak na nebu, potražite zaklon jer snaga prirode nema milosti. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju