Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz srednjoškolskog hobija Marko i Dino razvili su unosan posao. Njihov projekt GIS Cloud danas u svijetu koristi 10 000 ljudi, a nedavno su dobili i ponudu velikog svjetskog informatičkog giganta.


Uvijek jedan korak ispred drugih. Marko je prije 12 godina izradio jednu od prvih digitalnih karata na svijetu.  Ljubav prema kartografiji i vizualizaciji podataka brzo je prenio i na Dinu. Pokrenuli su karte.hr, stranicu koju na mjesec koristi oko 200 000 ljudi.

Vezani članci Bolja Hrvatska: Matea Kučko (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Matea je najmlađa postolarka u Hrvatskoj: "Ljudi se iznenade, treba im dosta da se opuste. Nekad ipak traže gazdu" Priče kojima se bavila Bolja Hrvatska (Foto: Dnevnik.hr) Devet godina ''Bolje Hrvatske'': Više od 400 priloga, tisuće kilometara i niz priča o ljudima koji su naša budućnost

'Meni je uvijek bila neka strast raditi stvari na drugačiji način, inovirati, napraviti nešto što nitko nikad nije radio', ispričao je Dino. I zato su dvojica prijatelja napravila - GIS Cloud. Do tada skupe i nerazumljive geografske informacijske sustave, GIS, učinili su dostupnima svima.

'Vi u GIS-u možete napraviti vlastitu kartu od vlastitih podataka- katastar, infrastruktura, struja, pozicija vaših lokacija, gdje vam je konkurencija', ispričao je Dino.

Korišten u 19. stoljeću

GIS je korišten još u 19. stoljeću kada se pomoću karte, doduše papirnate, iskorijenila kolera. 'Mapirao je svaku pojavu smrti kolere i kad je to sve stavio na kartu zaključio da postoji koncentracija smrti kod jedne pumpe', pojasnio je Dino.

Danas Marko i Dino rade istu stvar, ali brže i jednostavnije. Njihov prvi klijent bio je iz Južnoafričke Republike. Trebao je kartu na kojoj su informacije vezane uz HIV. Njihovu pomoć treba i San Francisco, ali i sveučilište Harvard. Belgijancima su pomogli u izradi karte koja prati brzine na cestama u cijeloj Europi.

'Tehnologija ide po tim valovima, sad je sve ono što smo radili prije, što smo se mučili da sad pokupimo te plodove', kaže Marko. Njihov sustav pomaže gradovima, poduzetnicima, sveučilištima u cijelom svijetu. A to je tek mali dio od 10 000 korisnika koji koriste GIS Cloud .