Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Unatoč presudi, već četiri godine bez kćerke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada su se Zadranin i njegova supruga rastavili, Centar za socijalni rad u Zadru dodijelio je dijete majci, a susreti između oca i djeteta određeni su 'najmanje jednom tjedno, svaki drugi vikend, svaki drugi državni blagdan i polovicu školskih praznika, uz stalne telefonske kontakte'. Ništa od toga nije ostvareno.

'Ovoj djevojčici nisu omogućeni kontakti s ocem, a to što djevojčica kaže da ne želi vidjeti oca, samo je rezultat želje da udovolji majci uz koju je vezana', stav je psihologa koji je vještačio djevojčicu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Preventivno povlačenje Povlači se nekoliko serija jednog lijeka: Ako ga imate, vratite ga u ljekarnu i obratite se liječniku Slika nije dostupna Sve pod kontrolom U Plivi simuliran napad na kemijsko postrojenje

'Zadnji put sam vidio svoju djevojčicu u lipnju ove godine, kada sam joj se približio ispred škole, na velikom odmoru. Bila je prestrašena i nevoljko mi je prišla. Tako je to godinama. Njezina majka ne želi da me djevojčica viđa, utječe na nju i to traje otkad smo se rastali 2003. godine', kaže Zadranin čije podatke Slobodna Dalmacija nije iznijela zbog zaštite djeteta.

.Zadranin godinama ne viđa dijete. Stvari su odnedavno otišle predaleko: vještak psiholog je prije dva mjeseca utvrdio da majka manipulira osjećajima djevojčice, zbog čega se 'izolacija oca može opisati kao oblik emocionalnog zlostavljanja'.

'Stoga su kod djevojčice prisutne neposredne teškoće u emocionalnom i socijalnom funkcioniranju, nastale pod utjecajem postupaka njezinih roditelja', naveo je psiholog u rezultatima vještačenja.

Još dvije godine prije toga Centar za socijalni rad u zadru je utvrdio da je dijete tjeskobno i instrumentalizirano te stavljeno u središte sukoba između oca i majke.

'Majka opstruira kontakte djeteta s ocem, a otac ne plaća alimentaciju. Pri tome j vrlo lako dokazati očevo neuzdržavanje, a majčina suptilna manipulacija u sprječavanju kontaktiranja je teško dokaziva i izvor je strašne frustracije za oca', izvijestio je Tim za zaštitu djece zadarskog Centra za socijalni rad.

Tim je tada ujedno donio odluku da u ovoj situaciji obavijesti zadarsko Općinsko državno odvjetništvo (ODO). 'Od ODO-a se očekuje da poduzme sve mjere kako bi se pomoglo djetetu', zaključio je Tim. ODO, međutim, nije poduzeo nikakve mjere. Štoviše, kada je otac djevojčice kazneno prijavio majku kako bi ostavrio kontakte s djetetom, Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je prijavu.

Zadraninu je preostala privatna tužba, koju je i pokrenuo u siječnju 2005. godine. Predmet je na Općinskom sudu u Zadru dodijeljen sutkinji Zlati Smojver-Kanjer, no ročište još nije zakazano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene