Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elementarna nepogoda

Akcija Pelješac: Brod, ronioci i komunalci unatoč kiši čiste otpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su na području Pelješca i Mljeta loši vremenski uvijeti, akcija čišćenja golemog morskog otpada je počela.

Lokalno stanovništvo započelo je čišćenje uz pomoć nekoliko kamiona u Orebiću, kako doznajemo, te tvrde kako ima toliko posla da imaju što čistiti i više od pet dana. Iz luka Ploče i Dubrovnik poslana su dva broda koja će pomoći u čišćenju, a trebaju stići i ronioci iz Splita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će platiti štetu Albanci priznaju da je smeće njihovo, naša ministarstva čekaju dokaze?! Slika nije dostupna Reakcija Albanije 'Albanija otpad uvozi, a ne zna kud bi i sa svojim'

>> VIDEO i FOTO: Na Pelješcu užas, ne može gore!

U telefonskom razgovoru s načelnikom općine Orebić, Tomislavom Jurjevićem, doznajemo kako je na plaži Trstenik započelo čišćenje otpada s kopnenog dijela. Jurjević je istaknuo i kako je pristigao jedan od brodova specijaliziranih za čišćenje morske površine i morskog dna iz Ploča, koji se pridružio akciji čišćenja.

Stigao brod za čišćenje

Kopneni dio čisti komunalno poduzeće Bilan, koje kamionima otpad prevozi na privremeni deponij, gdje će se naknadno sortirati i prevoziti dalje. Jurjević dodaje kako lešina životinja nema puno, no kako se njihovo saniranje vrši u dogovoru sa sanitarnim inspektorom.

U akciji čišćenja morskog dna sudjeluje i lokalna ronilačka udruga Bofor iz Vignja. Jurjević ističe kako ekipe obavljaju posao na vrhunskoj razini, unatoč jakoj kiše i nepogodnim vremenskim uvjetima te dodaje kako bi plaža Trstenik trebala biti očišćena kroz narednih par dana.

Iako je DUSZ još tijekom jučerašnjeg dana upozorio lokalno stanovništvo da ne dira otpad, kažu kako nije u njihovoj nadležnosti da ograde kontaminirano područje i na taj način spriječe stanovništvo da se nepotrebno izlaže eventualnoj opasnosti po zdravlje. Takve stvari su u ingerenciji lokalnih vlasti, rekli su nam iz DUSZ-a. Akcija čišćenja otpada ipak se provodi unatoč kiši i lošem vremenu.

Plutaju i lešine životinja

Podsjetimo, najugroženija područja su uvala Zaglavak, luka Trstenik i područje Dingačkog škoja. Pretpostavlja se da se radi o otpadu iz Albanije koji je na obale Pelješca nanesen naletom jakog jugoistočnog vjetra. Lokalni ribari ističu da postoji realna opasnost za sigurnost plovidbe zbog plutajućih debla u blizini svjetionika i otočića Lirica.

U svom tom golemom otpadu zatečene su boce, igle, kateteri te lešine koza, ovaca, pasa, divljih svinja te čak i jednog dupina. Osim lešina, onečišćenje se sastoji i od drvenih i plastičnih otpadaka, procijenjeno na više desetaka tona. Postoji realna opasnost za plovidbu, jer su ribari uočili plutajuća debla i komade drva.

DUSZ: To nije onečišćenje mora, već elementarna nepogoda

O lešinama je obaviješten sanitarni inspektor, a o dupinu Veterinarski fakultet u Zagrebu.  Župan Dubrovačko-neretvanske županije dogovorio je sa načelnicima općina koje su obuhvaćene onečišćenjem mora, da će njihova komunalna poduzeća izvršiti čišćenje obale, u čemu će im eventualnu pomoć pružiti i sama Županija. Kad vremenski uvjeti to budu dozvoljavali na čišćenju će biti angažiran i brod za čišćenje iz Ploča.

Županijski operativni centar za provedbu plana intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne smatra ovo 'onečišćenjem mora', nego elementarnom nepogodom pa smatraju da problem čišćenja trebaju izvršiti jedinice lokalne samouprave, permanentnim skupljanjem smeća kad ga more izbaci na obalu.

Leš dupina prebačen u Zagreb

Tijekom poslijepodneva djelatnici Veterinarskog fakulteta pokupili su uginulog dupina i odvezli na ispitivanje u Zagreb. Inspektorica zaštite okoliša, poslije obavljenog izvida, javila je da u onečišćenju nema bolničkog otpada bilo koje vrste koji dolazi s brodova, a drugog otpada ima u velikim količinama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene