Obavijesti Video Pretražite Navigacija

"Unatoč dobrim odnosima Hrvatska i Libija nedovoljno surađuju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Libija imaju odlične političke odnose i surađivati će u Vijeću sigurnosti UN-a ali te dobre odnose ne prati odgovarajuća gospodarska suradnja kazali su danas u Sirtu libijski vođa Moamer Gadafi i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je svoj drugi službeni posjet Libiji započeo jednosatnim razgovorom sa svojim domaćinom pukovnikom Moamerom Gadafijem koji ga je primio u šatoru u okolici svog rodnog grada Sirta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti" Slika nije dostupna Oglasio se bivši predsjednik Mesić posredovao između Gadafija, Kine, SAD- a i Rusije

"Odnosi Libije i Hrvatske su odlični, postoje i velika i osobna prijateljstva, a ovakvi posjeti daju još veći impuls našim odnosima, rekao je nakon razgovora u jednoj od svojih rijetkih izjava novinarima pukovnik Gadafi.

Mesić i Gadafi razgovarali su i o stanju u regiji te daljnjoj suradnji Libije i Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a budući da su obje zemlje od 1. siječnja ove godine nestalne članice Vijeća.

"Govorili smo o tome da UN mora doživjeti reformu kako bi bio efikasniji, kazao je Mesić.

"Moramo iskoristiti našu ulogu kao nestalne članice VS-a da bi pokrenuli reforme UN-a i ponovo razmotrili pitanje veta u VS-u", kazao je Gadafi.

"Moramo donijeti odluku koja se tiče i velikih i malih zemalja i
moramo razmotriti mogućnost povećanja broja članica VS-a, nastavio je libijski vođa istaknuvši: "Mi ćemo surađivati s našim prijateljima u VS-u kao što je Hrvatska da se te stvari pokrenu".

Hrvatska i Libija imaju dobre političke odnose ali nedostaje jača gospodarska suradnja, zaključili su Mesić i Gadafi.

"Moramo priznati da naša poduzeća nisu iskoristila šansu koju su imale u Libiji gdje su sva vrata za naše firme bila otvorena, kazao je Mesić dodajući da je bilo premalo angažiranja s hrvatske strane.

"U našim razgovorima konstatirali smo da to moramo ispraviti i da naše firme i dalje mogu dolaziti u Libiju i sklapati konkretne poslove od investiranja u gradnju cementara, brodova, eksploataciju nafte te u elektroindustriji, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Veliki problem u ostvarivanju poslova hrvatskih tvrtki u Libiji je taj što još uvijek nije potpisan Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. To je, rekao je Mesić, problem administracije koji se mora riješiti a slijedeći sastanak o potpisivanju tog sporazuma trebao bi biti održan u svibnju.

S predsjednikom Mesićem u Libiju su doputovali predstavnici desetak hrvatskih tvrtki koji u Tripoliju dogovaraju poslove. Trenutačno najveći posao u Libiji radi hrvatska tvrtka Adria-Mar koja je sklopila ugovor o izgradnji 10 patrolnih brodova za libijsku obalnu stražu a svaki brod vrijedan je oko pet milijuna dolara.

Pukovnik Gadafi u ponedjeljak će u Sirtu prirediti svečanu večeru za predsjednika Mesića i hrvatsko izaslanstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene