Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je s veleposlanicima Kine, Sjedinjenih Država i Rusije u Hrvatskoj te ih obavijestio o verbalnoj osobnoj poruci libijskog vođe Moamera Gadafija.


Poruku je primio prošloga tjedna u njoj ga je Gadafi navodno obavijestio kako je spreman povući se s vlasti uz uvjet da NATO prestane s napadima, priopćio je ured bivšega predsjednika. 'Iz prve ruke mogu potvrditi kako je pukovnik Gadafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višestranačkog sustava, ni reformama, ali uz uvjet da prethodno prestanu NATO napadi', stoji u Mesićevoj pisanoj izjavi za javnost. Mesić kaže kako može 'potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala doprijeti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organiziranju i vođenju vojnih operacija u Libiji'.

Mesić je, kako navodi njegov ured, američkom veleposlaniku Jamesu Foley, kineskom veleposlaniku Shenu Zhifeiu i ruskom veleposlaniku Robertu Markarjanu iznio svoju sliku stanja u Libiji te izrazio zabrinutost zbog mogućeg razvoja zbivanja u toj zemlji u kojoj pobunjenici slamaju Gadafijev režim.

'Ne ulazeći u ocjenu Gadafijevog režima, bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom, ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena, izražavam žaljenje zbog toga što su borbe posljednjih mjeseci, uključujući i NATO udare, a posebno jučerašnje borbe za kontrolu nad Tripolijem, odnijele velik broj civilnih žrtava', navodi Mesić u svojoj izjavi.

Vezani članci Slika nije dostupna Libijski pobunjenici: 'Svakodnevno šaljemo specijalce u lov na Gadafija' Slika nije dostupna Čad ponudio azil: Gadafija love i pripadnici SAS-a, glava ucijenjena na 1,7 milijuna dolara

Upućeni tvrde da su ovakva posredništva uobičajena između dviju zaraćenih strana.

'Ljudi koji su uključeni u razne sukobe pokušavaju komunicirati s međunarodnom zajednicom, pokušavaju prije svega komunicirati s ljudima koji su njima skloni i preko njih šalju određene poruke i u ovom konkretnom slučaju određene uvijete', kazao je prof.dr. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti.

Američko veleposlanstvo Mesićevu inicijativu nije željelo komentirati. Rusko je poslalo pisani odgovor.

'Podržavamo izraženo žaljenje g. Mesića zbog velikog broj civilnih žrtava. Razvoj zbivanja u libijskom konfliktu svjedoči o skorom prijelazu vlasti u ruke oporbenih snaga i računamo da će to biti kraj krvoprolića. Nakon završetka vojnih akcija, mora što prije početi demokratsko uređenje države', stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.

Mesićeve poruke saslušao je i kineski veleposlanik.

'Predsjednik Mesić je već mnogo puta izrazio zabrinutost za Libiju. Ima dobre namjere jer želi da ondje dođe mir čim prije. To je i stav moje Vlade. Ja se nadam da će Hrvatska u okviru NATO-a ili kao zemlja Europske unije igrati važnu ulogu u pozitivnom razvoju Libije', kazao je kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei.

Bivši predsjednik u priopćenju navodi kako se samoinicijativno javio veleposlanstvima triju velesila. Prema neslužbenim informacijama, strani veleposlanici još su na proljeće od njega tražili posredništvo kod Gadafija.