Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je s veleposlanicima Kine, Sjedinjenih Država i Rusije u Hrvatskoj te ih obavijestio o verbalnoj osobnoj poruci libijskog vođe Moamera Gadafija.


Poruku je primio prošloga tjedna u njoj ga je Gadafi navodno obavijestio kako je spreman povući se s vlasti uz uvjet da NATO prestane s napadima, priopćio je ured bivšega predsjednika. 'Iz prve ruke mogu potvrditi kako je pukovnik Gadafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višestranačkog sustava, ni reformama, ali uz uvjet da prethodno prestanu NATO napadi', stoji u Mesićevoj pisanoj izjavi za javnost. Mesić kaže kako može 'potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala doprijeti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organiziranju i vođenju vojnih operacija u Libiji'.

Mesić je, kako navodi njegov ured, američkom veleposlaniku Jamesu Foley, kineskom veleposlaniku Shenu Zhifeiu i ruskom veleposlaniku Robertu Markarjanu iznio svoju sliku stanja u Libiji te izrazio zabrinutost zbog mogućeg razvoja zbivanja u toj zemlji u kojoj pobunjenici slamaju Gadafijev režim.

'Ne ulazeći u ocjenu Gadafijevog režima, bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom, ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena, izražavam žaljenje zbog toga što su borbe posljednjih mjeseci, uključujući i NATO udare, a posebno jučerašnje borbe za kontrolu nad Tripolijem, odnijele velik broj civilnih žrtava', navodi Mesić u svojoj izjavi.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Veleposlanik Rusije sastao se sa Stjepanom Mesićem' Slika nije dostupna Gaddafi teško bolestan bježi iz Libije?

Upućeni tvrde da su ovakva posredništva uobičajena između dviju zaraćenih strana.

'Ljudi koji su uključeni u razne sukobe pokušavaju komunicirati s međunarodnom zajednicom, pokušavaju prije svega komunicirati s ljudima koji su njima skloni i preko njih šalju određene poruke i u ovom konkretnom slučaju određene uvijete', kazao je prof.dr. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti.

Američko veleposlanstvo Mesićevu inicijativu nije željelo komentirati. Rusko je poslalo pisani odgovor.

'Podržavamo izraženo žaljenje g. Mesića zbog velikog broj civilnih žrtava. Razvoj zbivanja u libijskom konfliktu svjedoči o skorom prijelazu vlasti u ruke oporbenih snaga i računamo da će to biti kraj krvoprolića. Nakon završetka vojnih akcija, mora što prije početi demokratsko uređenje države', stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.

Mesićeve poruke saslušao je i kineski veleposlanik.

'Predsjednik Mesić je već mnogo puta izrazio zabrinutost za Libiju. Ima dobre namjere jer želi da ondje dođe mir čim prije. To je i stav moje Vlade. Ja se nadam da će Hrvatska u okviru NATO-a ili kao zemlja Europske unije igrati važnu ulogu u pozitivnom razvoju Libije', kazao je kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei.

Bivši predsjednik u priopćenju navodi kako se samoinicijativno javio veleposlanstvima triju velesila. Prema neslužbenim informacijama, strani veleposlanici još su na proljeće od njega tražili posredništvo kod Gadafija.