Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana generala Ante Gotovine zatražila je od Žalbenog vijeća da izda nalog UN-u da traži, locira i preda topničke dnevnike HV-a koji bi mogli utjecati na razmatranje prvostupanjske presude, objavio je Haaški sud.


Obrana u podnesku od petka navodi da je UN posljednja poznata adresa kod koje su bili topnički dokumenti Hrvatske vojske iz vremena Oluje te traži da se UN-u izda nalog da ih preda ili da objasni što se s njima dogodilo.

Vezani članci Doček Ante Gotovine i Mladena Markača (Foto: Brala/Filić/Prpić/Pixsell) - 2 Sedam godina od oslobođenja generala Gotovine i Markača i veličanstvenog dočeka: "Tog dana Hrvatska je bila jedno" Slika nije dostupna Brammertz kritizira hrvatske vlasti zbog reakcija nakon presuda generalima

>> Brammertz kritizira hrvatske vlasti zbog reakcija nakon presuda generalima

Generali Gotovina i Mladen Markač 15. travnja proglašeni su krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine koje su hrvatske snage počinile nad srpskim stanovništvom tzv. Krajine tijekom i nakon Oluje. Obrane obojice generala 1. su kolovoza podnijele žalbe na presudu.

Raspravno vijeće u presudi je utvrdilo da je počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim topničkim napadima na civile koji su tako natjerani u bijeg. Obrana je dokazivala da je vlast pobunjenih Srba pozvala stanovništvo na evakuaciju te da su topnički napadi bili usmjereni na vojne ciljeve. (Hina)