Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Procjenjuje se da je oko 5 milijuna djece umrlo 2021. prije nego što je navršilo pet godina, pokazuju podaci UN-a objavljeni u utorak.


Najnovije procjene koje je objavila Međuagencijska skupina Ujedinjenih naroda za procjenu smrtnosti djece (UN IGME) pokazuju da je oko 5 milijuna djece umrlo 2021. prije nego što je navršilo pet godina. Isti podaci pokazuju kako je 2,1 milijun djece i mladih u dobi od 5 do 24 godine umrlo tijekom istog razdoblja, što odgovara jednom smrtnom slučaju svake 4,4 sekunde.

Zasebno izvješće UN-e skupine otkriva i da je 1,9 milijuna beba mrtvorođeno u 2021. Mnogi od tih slučajeva bili su se mogli izbjeći uz bolju zdravstvenu skrb, navodi se u izvješću.

Posvajanje djece u Zambiji - 2 Sa suprugom posvojila djevojčicu iz DR Konga: U Hrvatskoj su na popisu potencijalnih posvojitelja od 2019., nitko ih nije nazvao

"Tako rasprostranjena tragedija koja se može spriječiti nikada se ne bi trebala prihvatiti kao neizbježna", rekla je Vidhya Ganesh iz UNICEF-a.

"Napredak je moguć uz jaču političku volju i ciljano ulaganje u ravnopravan pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti za svaku ženu i dijete".

Hrvati pred sucem - 4 Hrvati uhićeni u Zambiji pod konzularnom zaštitom, hrvatski misionar otkriva nove detalje o tamošnjem sustavu

Dok su se stvari ukupno popravile od 2000. godine - s globalnom stopom smrtnosti djece mlađe od pet godina koja je pala za 50 posto, padom od 36 posto stope smrtnosti starije djece i mladih i smanjenjem stope mrtvorođenih za 35 posto - "napredak je bitno smanjen od 2010.", stoji u UN-ovu priopćenju.

UN-ov IGME upozorio je da će gotovo 59 milijuna djece i mladih umrijeti prije 2030. ako se "ne poduzmu brze mjere za poboljšanje zdravstvenih usluga".

Ročište u slučaju Kongo: Ilustracija - 5 Slučaj Kongo čeka rasplet, a i dalje je više pitanja nego odgovora: Uhićeni hrvatski državljani u utorak napokon pred sucem

Posvajanje djece iz Konga: Ilustracija - 4 Priča sve zamršenija: Što je sve dosad otkriveno u slučaju uhićenih Hrvata u Zambiji

Izvješća su također pokazala da je subsaharska Afrika odgovorna za 56 posto svih smrtnih slučajeva mlađih od pet godina u 2021., a djeca rođena u toj regiji izložena su najvećem riziku od dječje smrti u svijetu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju